Την Ουκρανία επισκέπτεται σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παράσχει έμπρακτη στήριξη στον ουκρανικό λαό δύο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή.

Οπως πληροφορείται το ΒΗΜΑ, ο κ.Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στο Κίεβο, αλλά κατά πάσα πιθανότατα στην Οδησσό, από την Ρουμανία όπου βρίσκεται για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Υπό άκρα μυστικότητα η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό και μόνο δύο συνεργάτες του ήταν ενήμεροι. Η πρακτική αυτή τηρήθηκε ευλαβικά για λόγους ασφαλείας καθώς πρόκειται για ταξίδι σε άκρως επικίνδυνη ζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το προηγούμενο Σάββατο οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επιδρομή στην Οδησσό με drones , με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σε πολυκατοικία όπου διέμεναν μάλιστα και αρκετά παιδιά. Την επόμενη ημέρα οι Ρώσοι επανέλαβαν την επίθεση με 22 drones, 18 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας.

Η επίσκεψη είχε αρχικά σχεδιαστεί να γίνει από κοινού με την Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους ηγέτες, ωστόσο ο πρωθυπουργός έκρινε ,ότι εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες μπορεί να μεταβεί μόνος του, ώστε να συμπαρασταθεί εκ μέρους της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Ο πρωθυπουργός είχε άλλωστε προσκληθεί δύο φορές από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας θετικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα την Ουκρανία έχει επισκεφτεί τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την θητεία τους σε Υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας αντίστοιχα.

Η έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφερε ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το ΒΗΜΑ 10 Ελληνες εκπαιδευτές αρμάτων μάχης Leopard 2 βρέθηκαν στην Ολλανδία για να εκπαιδεύσουν τους ουκρανούς στον συγκεκριμένο τύπο ενώ άλλοι 10 Ελληνες κομάντος εκπαιδεύουν επίσης στην Ολλανδία ουρκανούς στρατιώτες σε μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου.

Κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ.Ζελένσκι είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει εκπαιδευτές πιλότων F-16 με την προϋπόθεση ότι θα παραλάμβανε δυτικά μαχητικά. Ηδη, ένας Ελληνας Σμήναρχος (Ι) βρίσκεται στην διάθεση των Ουκρανών για τους μυήσει στα μυστικά των F-16.

Η έως τώρα στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία (χωρίς να αναφέρουμε ποσότητες για λόγους ασφαλείας) είναι:

  • τυφέκια εφόδου (assault rifles) AK-47
  • αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18
  • ρουκέτες πυροβολικού 122mm
  • τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1
  • βλήματα 73mm
  • φυσίγγια διαμετρήματος 7.62 x 39mm
  • αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό

Επίσης η Ελλάδα πούλησε σε δυτικές χώρες βλήματα που δεν χρησιμοποιούνται από τον ΕΣ προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία.

Τέλος, κατά την διάρκεια του πολέμου οι διπλωματικές Αρχές έφεραν εις πέραν την επιχείρηση «ΝΟΣΤΟΣ» για την ασφαλή απομάκρυνση Ελλήνων και ξένων αμάχων από Μαριούπολη και Οδησσό προς την Ρουμανία και την Μολδαβία.