Συνεχίζεται η επέλαση της μίνι κακοκαιρίας που θα φέρει και σήμερα καταιγίδες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ενώ η νύχτα ήταν δύσκολη στην Πιερία λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού θα συνεχιστεί έως σήμερα το μεσημέρι 5/3, λόγω διέλευσης μετωπικής επιφάνειας, με κίνηση ανατολική και κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά τα ισχυρά φαινόμενα:

  • Συνεχίζονται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από τη νύχτα θα επηρεάσουν και την ανατολική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (05-03-2024).
  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (05-03-2024) θα επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
  • Από το πρωί μέχρι το βράδυ της Τρίτης (05-03-2024) θα επηρεάσουν κατά διαστήματα τα Δωδεκάνησα.

Πλημμύρες και χαλάζι στην Πιερία

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Δίου στην Πιερία με μεγάλες ποσότητες νερού να πέφτουν κυρίως στα χωριά Βροντού και Άγιος Σπυρίδωνα.

Στην περιοχή σημειώθηκε και σφοδρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα από το χαλάζι, που ήταν σε μέγεθος καρυδιού να ασπρίσουν δρόμοι και αυλές των σπιτιών σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα odelalis.gr.

Σύμφωνα με το weather analysis στην περιοχή έπεσαν πάνω από 3.000 κεραυνοί.

Χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα

Απίστευτης έντασης χαλαζόπτωση σημείωθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε περιοχές των Τρικάλων, με το χαλάζι να το στρώνει από τη Σωτήρα μέχρι Ράξα και στα γύρω χωριά σύμφωνα με το trikalavoice.gr. Από τις έντονες βροχοπτώσεις πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Οι περιοχές που είχαν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel και Elias παραμένουν όχι απλά λαβωμένες αλλά εντελώς ανοχύρωτες. Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο από την οδό Ηπείρου που είχε πλημμυρίσει πέρσσι και μάλιστα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες λίγο έλειψε να προχωρήσουν σε αγωγές κατά του Δήμου.

Χιόνια στο Μέτσοβο

‘Ασπρισαν λόγω της κακοκαιρίας τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων. Χιόνια έπεσαν σε όλο το νομό σε υψόμετρο άνω των 900 μέτρων, στους Πάδες, το Ελεύθερο, τα Τζουμέρκα, στους Καλαρρύτες, το Ματσούκι, το Μέτσοβο, το Ζαγόρι.

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου επιχείρησε με 14 μηχανήματα, ενώ χωρίς προβλήματα γινόταν η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό.

φωτ: trikalaidees.gr

ΕΜΥ: Ο καιρός σήμερα

Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα θα υπάρχουν σήμερα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και δυτικά τους 14 με 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ και από τα δυτικά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια 5 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά διαστήματα στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στις Σποράδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.