Μπορεί ο λευκός καρχαρίας να θεωρείται από τους πιο φονικούς θηρευτές των θαλασσών, ωστοσο σε βίντεο που δημοσίευσε η Daily Mail, φαίνεται πως και αυτός έγινε θήραμα μιας φάλαινας όρκας.

Στο εν λόγω βίντεο η φάλαινα φαίνεται να κυνηγά και να σκοτώνει ένα μεγάλο λευκό καρχαρία, αφαιρώντας το συκώτι του.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είναι ήταν «πρωτοφανές» το φαινόμενο και έδειξε τις εξαιρετικές ικανότητες θήρευσης των φαλαινών-δολοφόνων.

Το βίντεο που δημοσίευσε η Daily Mail καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 στο λιμάνι Μόσελ Μπέι. Ο Starboard εμφανίζεται να σκοτώνει έναν έφηβο μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους 2,4 μέτρων και να αφαιρεί το συκώτι του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια η όρκα πέρασε μπροστά από το σκάφος του εικονολήπτη με το ματωμένο όργανο στο στόμα της.

Οι όρκες, γνωστές και με την αγγλική τους ονομασία «φάλαινες δολοφόνοι» (αν και ανήκουν στην οικογένεια των Δελφινιδών) κυνηγούν συνήθως σε ομάδες. Η συμπεριφορά του Starboard σε αυτήν την περίπτωση είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, λέει η Alison Towner, ειδική στους καρχαρίες στο Πανεπιστήμιο Rhodes και επικεφαλής μιας νέας μελέτης στο που δημοσιεύτηκε στο African Journal of Marine Science.

«Η στρατηγική του μας εξέπληξε πραγματικά. Στο παρελθόν τον είχαμε δει να κυνηγά κοντά σε άλλες όρκες, χρησιμοποιώντας συνεργασία για να εξουδετερώνει τους καρχαρίες και να τρώει το συκώτι τους» λέει η Towner.

Σημειώνεται ότι οι δύο φάλαινες δολοφόνοι Starboard και Port, που είναι πιθανώς αδέλφια, σκοτώνουν διάφορα είδη καρχαριών στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2015, και μάλιστα με μια ειδική τεχνική: Αφού σκίζουν το σώμα τους, αφαιρούν προσεκτικά το συκώτι, που είναι πλούσιο σε θερμίδες και παρατούν το υπόλοιπο κουφάρι άθικτο.

Δείτε το βίντεο: