5 το πρωί: Η μάχη της Κεντροαριστεράς – Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Μενδώνη – Αλλαγές στην φορολογία

Αμφίρροπη είναι η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΠαΣοΚ για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Pulse. Τα δυο κόμματα μοιράζονται με ποσοστό του 12% τη δεύτερη και τη τρίτη θέση μερικούς μήνες πριν την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ, αν και με απώλειες, συνεχίζει να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα της τάξεως του 29,5%

1

Μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΠαΣοΚ για τη δεύτερη θέση

  • Μεγάλη μάχη πίσω από τη ΝΔ: Η δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ δείχνει το ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών την ώρα που πίσω της ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση. Απώλειες για ΚΚΕ, άνοδος για Ελληνική Λύση.
  • Ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αποτίμηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για όσα συνέβησαν στο συνέδριο του κόμματος με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι βγήκε ενισχυμένο. Αντίθετα, πιστεύουν ότι ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
  • «Ναι» στα μη κρατικά ΑΕΙ λέει η πλειοψηφία: Θετική είναι η γνώμη όσων απάντησαν στη δημοσκόπηση για το νομοσχέδιο των μη κρατικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα το 52% θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 42% διαφωνεί μαζί τους.
2

Ο Τραμπ στην τελική ευθεία για τις εκλογές

  • «Πράσινο φως»: Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, για συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η απόφαση αυτή δίνει «εισιτήριο» στον πρώην πρόεδρο και για την προκριματική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κολοράντο, ενώ ακυρώνεται και η απαγόρευση του δικαστηρίου του Κολοράντο το οποίο είχε αποφανθεί «μπλόκο», επικαλούμενο διάταξη του Συντάγματος περί εξέγερσης.
  • Super Tuesday: Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη για τις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ. Κατά το καταστατικό, οι Αμερικανοί ψηφίζουν σε 15 πολιτείες ώστε να επιλέξουν του υποψηφίους εκπροσώπους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Παραδοσιακά, οι νικητές κάθε πλευράς έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα ώστε να λάβουν το χρίσμα του κόμματός τους και να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου.
  • Νέα πυρά από Μπάιντεν: Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο Τζο Μπάιντεν «φωτογραφίζοντας» την κατάληψη του Καπιτωλίου πριν από μερικά χρόνια, ανέφερε ότι ο αντίπαλός του «θα αμφισβητούσε» και πάλι το εκλογικό αποτέλεσμα εάν έχανε τις εκλογές, ενώ δήλωσε εμφατικά ότι είναι ο μόνος που τον έχει νικήσει και θα το ξαναπράξει.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αντιδράσεις μετά μουσικής για το νομοσχέδιο Μενδώνη

  • Το νομοσχέδιο: Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2024 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας.
  • Αντιδράσεις: Την αντίθεση του σε διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), μέσω ανακοίνωσης του. Ειδικότερα, αντιτίθενται στο άρθρο 12 του σχεδίου νόμου που προβλέπει ότι «Ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες υποχρεούνται να ενσωματώνουν ελληνόφωνα τραγούδια σε ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου της μουσικής επένδυσης της παραγωγής», κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα και κράτος- λογοκριτή.
  • Η απάντηση: Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη της, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι σαφές και δεν παρεμβαίνει καθόλου στα κριτήρια με τα οποία ενισχύεται ο κινηματογράφος. Αντιθέτως, το σχέδιο νόμου για τη διαφύλαξη του ελληνόφωνου τραγουδιού παρέχει κίνητρα, ώστε να ενισχύονται τα πνευματικά δικαιώματα, μέσω των Οργανισμών Είσπραξης Συγγενικών Δικαιωμάτων, όπως υποστήριξε η Υπουργός.
4

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

  • Νέο φορο-νομοσχέδιο: Παρουσιάστηκαν κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή περί τα τέλη του μήνα.
  • Νέες διατάξεις: Οι διατάξεις που έρχονται να προστεθούν στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπουν αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων, online ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους, διενέργεια ψηφιακών φορολογικών ελέγχων με ταυτόχρονη κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων. Τέλος, προβλέπονται αλλαγές στο διάστημα παραγραφής αλλά και στον τρόπο επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ, αφού πλέον θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.
  • Έλεγχοι εξ αποστάσεως: Ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από το γραφείο των ελεγκτών έχει πλέον στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Μέσω ειδικών αλγόριθμων, στοιχείων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνητής νοημοσύνης ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής και να αποκαλύπτει κρυφά εισοδήματα.
5

Διπλό του Ολυμπιακού στο Περιστέρι

  • Εύκολη νίκη για τον Ολυμπιακό: Παρά τις απουσίες που είχαν οι ερυθρόλευκοι δεν δυσκολεύτηκαν να επικρατήσουν 85-67 εκτός έδρας του Περιστερίου. Μεγάλος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον σταθερά καυτό, Άλεκ Πίτερς, που τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ.
  • Αγωνία για Γουόκαπ: Την ίδια ώρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τον Τόμας Γουόκαπ να τραυματίζεται. Ο γκαρντ των ερυθρόλευκων πάτησε άτσαλα το πόδι του και αμέσως πήγε στον πάγκο. Την Τρίτη θα υποβληθεί σε εξετάσεις που θα δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, αν και τα πρώτα νέα είναι ενθαρρυντικά.
  • Πρεμιέρα με Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των playoffs στη Super League με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην πρώτη αγωνιστική. Στα άλλα ματς της πρεμιέρας ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Άρη, ενώ η ΑΕΚ φιλοξενείται από την Λαμία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr