Μετά τον 81χρονο Τζο Μπάιντεν, που δέχεται διαρκώς επικρίσεις για την κατάσταση της υγείας του και τις νοητικές του λειτουργίες, έρχεται ένα ολίσθημα του 77χρονου Ντόναλντ Τραμπ να τον βάλει ακριβώς στην ίδια θέση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ μπέρδεψε τον Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζο Μπάιντεν σε μια συγκέντρωση το Σάββατο στη Βιρτζίνια. «Ο Πούτιν σέβεται τόσο λίγο τον Ομπάμα που έχει αρχίσει να πετάει τη λέξη πυρηνικά. Το ακούσατε αυτό. Πυρηνικά. Αρχίζει να μιλάει για πυρηνικά όπλα σήμερα. Εχουμε έναν χαζό για πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ στο Ρίτσμοντ.

Για λίγα λεπτά επικράτησε απόλυτη σιωπή ανάμεσα στους συγκεντρωμένους καθώς ο Ομπάμα κατέβηκε από την προεδρία των ΗΠΑ πριν από περισσότερα από επτά χρόνια. Αυτή μάλιστα είναι τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες που ο Τραμπ κάνει τέτοια γκάφα. Ας μην ξεχνάμε ότι μπέρδεψε τη Ρεπουμπλικανή αντιπάλο του Νίκι Χέιλι με την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Οι γκάφες Μπάιντεν και οι δημοσκοπήσεις

Το ατόπημα Τραμπ ήρθε την επομένη του ατοπήματος Μπάιντεν, που μπέρδεψε δύο φορές την Ουκρανία με τη Γάζα, όταν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ρίξουν από αέρος ανθρωπιστικές προμήθειες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι πεθαίνουν από την πείνα εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών και των αποκλεισμών.

«Τις επόμενες ημέρες θα ενωθούμε με τους φίλους μας στην Ιορδανία και άλλους που παρέχουν από αέρος πρόσθετα τρόφιμα και προμήθειες στην Ουκρανία» δήλωσε ο Μπάιντεν την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ «θα επιδιώξουν να ανοίξουν άλλες οδούς προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως ενός θαλάσσιου διαδρόμου» πρόσθεσε. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε αργότερα ότι ο Μπάιντεν εννοούσε τη Γάζα, όχι την Ουκρανία.

Μια νέα δημοσκόπηση των New York Times/Siena College έδειξε ότι το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του 61% εκείνων που τον ψήφισαν το 2020.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται να ενοχλούνται λιγότερο για τον Τραμπ, ο οποίος είναι μόλις τέσσερα χρόνια νεότερος, με το 42% των ερωτηθέντων να λέει ότι είναι «απλά πολύ μεγάλος» για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος.