Οι εσωτερικές διαδικασίες στην Ουγγαρία φαίνεται ότι ολοκληρώνονται εντός της εβδομάδας και πιθανότερη ημερομηνία για την επίσημη τελετή προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι η Δευτέρα, 11 Μαρτίου.

Στις 16 Μαΐου 2022 η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις και τα παζάρια από την πλευρά της Άγκυρας και της Βουδαπέστης, οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν και οι εναπομείναντες Ούγγροι έδωσαν το πράσινο φως έτσι ώστε η Στοκχόλμη να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και ΝΑΤΟ χρονολογούνται από το 1994 όταν η χώρα προσχώρησε στη Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP). Έκτοτε, η Σουηδία αύξησε σταδιακά τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων ως Εταίρος Ενισχυμένων Ευκαιριών, ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Tην ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε εκ νέου απειλές για χρήση πυρηνικών εναντίον της Δύσης στην ετήσια ομιλία του, απαντώντας στην ουσία στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» η πιθανότητα αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Όλα όσα σκέφτονται τώρα, με τα οποία απειλούν ολόκληρο τον κόσμο – όλα αυτά απειλούν πραγματικά μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και επομένως την καταστροφή του πολιτισμού» διεμήνυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επαγρύπνηση, αλλά και ψυχραιμία επικρατεί στην ΕΕ με τον Βέλγο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε συνέντευξή του στο δίκτυο rtl να υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν δεν είναι κάτι καινούριο δηλώσεις τέτοιου είδους από τον Ρώσο πρόεδρο, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ενώ εστίασε και στην παραπληροφόρηση από την πλευρά της Μόσχας επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχουν απελαθεί από τη χώρα δεκάδες «πράκτορες» οι οποίοι «στα χαρτιά ήταν δηλωμένοι ως διπλωμάτες», έχοντας όμως «διαφορετικές δραστηριότητες».

Σκληρή γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι «O Πούτιν συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει».