Η ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ή μικρής πίστας όπως λέγεται πια ολοκληρώθηκε με δύο μετάλλια. Ο Μίλτος Τεντόγλου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κατέκτησε το χρυσό στο μήκος, ενώ ο Εμμανουήλ Καραλής ανέβηκε στο βάθρο του επί κοντώ.

Δυο μετάλλια με τεράστια αξία για διαφορετικούς λόγους. Από την μία ο Μίλτος Τεντόγλου, ακόμα και σε μια μέτρια για εκείνον ημέρα κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Με αυτόν τον τρόπο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό όμως ήταν το λιγότερο για τον τρομερό αθλητή του Γιώργου Πομάσκι.

Οι χρυσές δηλώσεις που ακολούθησαν

Λίγο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου επιβεβαίωσε τη διαφορετικότητά του από τους άλλους αθλητές. «Ο αγώνας μου ήταν χάλια, ούτε στον χειρότερό μου εχθρό να κάνει τελικό το πρωί. Ό,τι χειρότερο. Πολύ δύσκολο, δεν είχα καμία όρεξη πραγματικά. Προσπαθούσα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στα άλματά μου, αλλά δεν έβγαινε η επίδοση με τίποτα. Ήταν χαμηλά οκτάρια, εντάξει. Πολύ κακός αγώνας», είπε αρχικά αφήνοντας σε φανερή αμηχανία τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Κάτι απόλυτα δικαιολογημένο από τη στιγμή που δεν ακούς συχνά κάποιον να μιλά έτσι μετά την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου. Ο Μίλτος Τεντόγλου, όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που έφτασε στη νίκη.

«Εγώ έχω ξανακερδίσει αυτόν τον αγώνα. Τα άλλα παιδιά εδώ δεν το έχουν ξανακερδίσει. Είναι νέοι αθλητές, είναι πιο πεινασμένοι από μένα. Εγώ πρέπει να βρω μία όρεξη, γιατί το έχω ξανακάνει, τα έχω κερδίσει όλα. Κι είναι δύσκολο να βρεις αυτή την όρεξη πολλές φορές και ειδικά όταν είναι έτσι πρωί. Ένιωθα ότι είμαι σε Πανελλήνιο, σε Βαλκανικό, ήταν πολύ περίεργος αγώνας, δεν το ευχαριστήθηκα καθόλου εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μετωπική του Τεντόγλου με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Ο κορυφαίος Έλληνας άλτης όλων των εποχών δεν σταμάτησε όμως εκεί. Στη μεικτή ζώνη φρόντισε να τα βάλει με την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Ο λόγος; Οι αλλαγές που θέλει να φέρει στο μήκος καταργώντας ουσιαστικά την βαλβίδα.

Όταν ρωτήθηκε για αυτό δεν κρύφτηκε. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να τον αφαιρέσουν. Αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του.

«Είμαι ο χρυσός Ολυμπιονίκης και ο Παγκόσμιος πρωταθλητής και είναι σαν να μη μετρά καθόλου η άποψή μου» συνέχισε ρίχνοντας ξεκάθαρα τα βέλη του σε όσους παίρνουν τις αποφάσεις.

Η αποθέωση από τον θρυλικό Καρλ Λιούις

Λίγη ώρα αργότερα ο θρυλικός Καρλ Λιούις έσπευσε να αποθεώσει τον Μίλτο Τεντόγλου για τις δηλώσεις του και να ζητήσει και από τους υπόλοιπους πρωταθλητές να βγουν και να μιλήσουν. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, λοιπόν, βγήκε μπροστά και τα έβαλε με την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου. Επιβεβαίωσε ότι είναι ένας υπεραθλητής με χαρακτήρα αντιστάρ.

Ο τεράστιος αγώνας του Καραλή

Πάμε τώρα και στην περίπτωση του Εμμανουήλ Καράλη. Στα 24 του χρόνια ο αγαπημένος «Μανόλο» των φίλων του στίβου έχει περάσει πολλά, τόσο εντός όσο και εκτός στίβων. Στο ξεκίνημα της καριέρας του συγκαταλεγόταν στα μεγαλύτερα ταλέντα του επί κοντώ.

Ωστόσο, τα προβλήματα τραυματισμών και οι ατυχίες δεν τον άφηναν να ξεδιπλώσει το τεράστιο ταλέντο του. Μπορεί ο ίδιος να ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, ωστόσο ήταν φανερό πως κάτι τον κρατούσε. Κάτι δεν τον άφηνε να πετάξει.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο άγγιξε το μετάλλιο φτάνοντας στην τέταρτη θέση ξεπερνώντας τα 5.80μ. Μετά από αυτήν την επιτυχία ακολούθησαν τα προβλήματα του 2022, όμως εκείνος επέστρεψε πιο δυνατός.

Πέρσι ήταν δεύτερος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντίνουπολη, όμως ξανά στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης λίγους μήνες αργότερα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αρχικό ύψος των 5,35 μ. στον προκριματικό του επί κοντώ.

Λίγες ημέρες πριν τον αγώνα είχε ταλαιπωρηθεί από μία μικρή ίωση κάτι που τον επηρέασε σε μεγάλο βαθμό.

Τα έζησε όλα σ’ έναν αγώνα

Στη Γλασκώβη πήγε σε μέτρια κατάσταση. Τα πράγματα στην προετοιμασία του δεν πήγαν όπως τα ήθελε και στα μίτινγκ που συμμετείχε είχε μείνει χαμηλά. Στον τελικό της Κυριακής ο 25χρονος έκανε ένα άκυρο στα 5,50 μ., επέλεξε στη συνέχεια να ανέβει στα 5,65 μ., ύψος στο οποίο χρειάστηκε να κάνει δύο άλματα.

Έχοντας αντιμετωπίσει το φάσμα του αποκλεισμού απελευθερώθηκε από το άγχος.  Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να αλλάξει κοντάρια και να χρησιμοποιήσει πιο σκληρά κοντάρια. Κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό.

Ο Μανόλο άρχισε να πετά και περνώντας τα 5,85μ. εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο που για εκείνον ήταν ολόχρυσο. Κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που αντέδρασε αμέσως μόλις οριστικοποιήθηκε η κατάκτησή του.

Η αφιέρωση στην μητέρα του

Με το τέλος του αγώνα του ο Εμμανουήλ Καραλής έσπευσε να αφιερώσει αυτό το μετάλλιο στον άνθρωπο που είναι πάντα δίπλα του. Την πιο φανατική υποστηρίκτριά του. Φυσικά, αναφερόμαστε στην μητέρα του.

«Δεν πίστευα και εγώ στον εαυτό μου ερχόμενος εδώ. Μόνο η μητέρα μου πίστευε, οπότε της αφιερώνω το μετάλλιο. Οπότε όταν μια μητέρα πιστεύει στο γιο της είναι μεγάλη υπόθεση» ανέφερε με την γνωστή του αθωότητα.

Η μητέρα του άλλωστε ήταν εκείνη που έσπευσε να τον αγκαλιάσει αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του. Έφτασε στην Γλασκώβη το βράδυ του Σαββάτου για να είναι δίπλα του. Την Κυριακή αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ξεπέρασε τα εμπόδια που πήγαν να της βάλουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας μέχρι να καταλάβουν ποια είναι για να τον πάρει μια αγκαλιά.

Τα μοναδικά μαθήματα που μας προσέφεραν

Κάπως έτσι εκτυλίχθηκαν οι ιστορίες των δύο ελληνικών μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης. Δύο παιδιά, δύο φίλοι εντός και εκτός στίβου που βαδίζουν στα μέσα τις δεκαετίας των 20 μας έδωσαν δύο υπέροχα μαθήματα.

Από την μία ο Μίλτος Τεντόγλου όντας ο πιο αυστηρός κριτής του παραδέχθηκε ότι ο αγώνας του δεν ήταν καλός, ενώ στη συνέχεια δεν κρύφτηκε. Είναι ο κάτοχος όλων των τίτλων του μήκους και φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Από την άλλη ο Εμμανουήλ Καραλής για μία ακόμα φορά δεν τα παράτησε, πάλεψε και κατάφερε να «πετάξει» κατακτώντας το μεγαλύτερο μετάλλιο της καριέρας του. Όπως έγραψε και η μητέρα του «Είναι δύσκολο να νικήσεις κάποιον ο οποίος δεν τα παρατά ποτέ».