Όποια κριτήρια κι αν χρησιμοποιεί κάποιος για να «μετρήσει» το μέγεθος ενός αθλητή δε γίνεται να μην αναγνωρίζει το μεγαλείο του Μίλτου Τεντόγλου. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι είναι δεδομένα ο πιο επιτυχημένος αθλητής του ελληνικού στίβου και είναι ακόμα 26.

Για την ακρίβεια θα τα κλείσει σε λίγες ημέρες αφού έχει γενέθλια στις 18 Μαρτίου. Το μετάλλιο που κατέκτησε στη Γλασκώβη ήταν μία ακόμα επιβεβαίωση για το ότι παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στο μήκος.

Το χρυσό άλμα στη Γλασκώβη

Έτσι, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι ο Μίλτος Τεντόγλου φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα στους αντιπάλους του. Είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τα σκήπτρα του.

Ο Τεντόγλου είναι μία σπάνια περίπτωση αθλητή

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των επιτυχιών του Μίλτου Τεντόγλου αρκεί να αναλογιστεί ένα μόνο πράγμα. Για την ακρίβεια κάτι που πολλοί λησμονούν. Ο κορυφαίος Έλληνας άλτης  ασχολείται με τον στίβο σχεδόν μόλις δέκα χρόνια.

Την ώρα που άλλα παιδιά είναι αρχίσει από μικρή ηλικία, εκείνος το έκανε στα 15 του. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι ήταν καρμικό να ασχοληθεί με το μήκος, αφού όλα έγιναν τυχαία. Εκείνος πήγαινε στο στάδιο των Γρεβενών για να κάνει παρκούρ και εκεί τον ανακάλυψε ο Βαγγέλης Παπανίκος.

Ύστερα προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Πομάσκι και ο δρόμος των επιτυχιών ήταν σχεδόν μονόδρομος.

Ένα ατόφιο ταλέντο

Η εξέλιξή του ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά, ωστόσο ο Γιώργος Πομάσκι είχε από την αρχή ένα διαμάντι στα χέρια του. Αυτό που λέμε, ένα ατόφιο ταλέντο. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και το γεγονός ότι στους πρώτους αγώνες που κατέβηκε χωρίς καλά καλά να έχει κατάλληλα ρούχα ανέβηκε στο βάθρο.

Ο κόουτς Πομάσκι βρήκε στο πρόσωπο του Μίλτου Τεντόγλου ένα «σφουγγάρι» έτοιμο να απορροφήσει την τεράστια γνώση του. Από την άλλη ο Μίλτος Τεντόγλου βρήκε τον άνθρωπο που θα μπορούσε να τον καθοδηγήσει στο δρόμο των επιτυχιών.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία η οποία εξακολουθεί να γράφεται με ολόχρυσα γράμματα ανεξάρτητα από το χρώμα των μεταλλίων. Άλλωστε, από μόνο του το γεγονός ότι ο Τεντόγλου εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται ανελλιπώς στο βάθρο σε μεγάλους αγώνες λέει πολλά.

Βρίσκει πάντα έξτρα κίνητρο

Έχοντας όλα τα μετάλλια στη συλλογή θα μπορούσε να έχει επαναπαυθεί, να έχει έναν φυσιολογικό κορεσμό. Ωστόσο, στην περίπτωσή του τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ακόμα και όταν πάει να συμβεί αυτό πάντα, μα πάντα καταφέρνει να βρει ένα έξτρα κίνητρο.

Αυτό που θα τον κάνει να μπει στον αγώνα για να στοχεύσει στο χρυσό. Αυτό που θα τον βάλει να στοχεύσει να αφήσει πιο μακριά το αποτύπωμά του στην άμμο. Άλλωστε ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του είναι ξεκάθαρα ο ίδιος.

Μην ξεχνάμε ότι λίγους μήνες πριν, μερικά λεπτά από την κατάκτησή του χρυσού μεταλλίου στη Βουδαπέστη εκείνος τα έβαζε με τον εαυτό του. Είχε ξεχάσει το αριστερό του πόδι στην προσγείωση, κάτι που τελικά δεν του στοίχισε.

Αυτό όμως ήταν το πρώτο πράγμα που σχολίασε στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος του αγώνα. Παρ’ ότι θα έπρεπε να ήταν απόλυτα χαρούμενος και ικανοποιημένος, εκείνος είχε βρει το ψεγάδι που τον ενοχλούσε.

Ζει για τους μεγάλους αγώνες

Αν κάτι έχει αποδειχθεί περίτρανα σε αυτή τη μεγάλη πορεία του είναι ό,τι ζει για τους μεγάλους αγώνες. Ακόμα και στη Γλασκώβη, παρότι δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Ξέρει να βρίσκει τον τρόπο να νικά σχεδόν πάντα όταν πρέπει. Αυτό έκανε και στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου. Σε μια κακή μέρα για εκείνον κατάφερε να νικήσει με άλματα που δεν τον αντιπροσωπεύουν.

Αυτό ήταν που τον πείραξε κιόλας και φάνηκε στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τον αγώνα. Αλήθεια πόσοι μετά την κατάκτηση ενός χρυσού σε παγκόσμιο θα δήλωναν ότι έκαναν χάλια αγώνα;

Ένας απόλυτος αντιστάρ

Ο Μίλτος Τεντόγλου, όμως, αυτός είναι. Ένας τεράστιος σταρ εντός γηπέδων και ένας αντιστάρ μακριά από αυτά. Για αυτό άλλωστε και τον έχει αγαπήσει τόσο ο κόσμος.

Λέει πάντα αυτό που νιώθει και δεν κρύβεται. Πετυχαίνει τεράστια πράγματα και όμως την ίδια ώρα μπορεί να κάτσει ατελείωτες ώρες για να υπογράψει αυτόγραφα μέχρι και στο τελευταίο παιδί που τον περιμένει.

Αυτό έγινε και πριν λίγους μήνες στον Πειραιά. Δίχως αμφιβολία, αν δεν έχει κάποιον τραυματισμό, ο Μίλτος Τεντόγλου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο βάθρο μεγάλων αγώνων για πολλά χρόνια ακόμα και θα κάνει τους Έλληνες να περιμένουν με ανυπομονησία τους αγώνες του.