Η Συνδιάσκεψη «Our Ocean Conference» (OOC) συνήλθε για πρώτη φορά το 2014 με πρωτοβουλία του κ. John Kerry, τ. Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και μέχρι πρότινος Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου της Αμερικής για το Κλίμα, ο οποίος διοργάνωσε διήμερη διάσκεψη στο State Department με τη συμμετοχή ηγετών, επιστημόνων και ακτιβιστών από όλο τον κόσμο για την προστασία των ωκεανών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την υπεραλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση.
Δέκα χρόνια μετά, η Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς αποτελεί μια διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου, στην οποία οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, όπως ο ιδιωτικός τομέας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η ακαδημαϊκή και η επιστημονική κοινότητα, συνεργάζονται από κοινού για την προστασία των θαλασσών και αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση για την υποστήριξη αυτού του οράματος (14ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη ζωή στο νερό).
Η Ελλάδα, με αναβαθμισμένο πλέον το διεθνές της κύρος χάρη στην εξωστρεφή πολιτική του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης και ως χώρα με εκτεταμένη ακτογραμμή και ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση, έχει φέτος την ξεχωριστή τιμή να φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 16 και 17 Απριλίου, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής Νέων Ηγετών (Youth Leadership Summit), η οποία θα ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 15 Απριλίου.
Στόχος της Διάσκεψης είναι να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο των ωκεανών στην επισιτιστική ασφάλεια, την οικολογική ισορροπία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομία και την ανθρώπινη υγεία, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από πρακτικές, όπως η απόρριψη θαλάσσιων απορριμμάτων και η άναρχη και λαθραία αλιεία.
Με τη φιλοξενία της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, η Ελλάδα ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών, τη μετάβαση σε μια γαλάζια οικονομία, το βιώσιμο τουρισμό, την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των πόρων, την υγεία των ωκεανών και την προστασία της ζωής στη θάλασσα. Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει δε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές όσο και στα θέματα «πράσινης» ναυτιλίας.
Επιδίωξη του «9th Our Ocean Conference» είναι να συγκεντρώσει κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, ερευνητικά ιδρύματα και τοπικές αρχές και κοινότητες, την παγκόσμια νεολαία, ώστε όλοι να συμβάλουν σε έναν δημιουργικό διάλογο, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα των ωκεανών και των πόρων τους και θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την καινοτομία και κοινές δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Η παράλληλη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των Νέων έχει ιδιαίτερη αξία, διότι αποβλέπει στην ενεργοποίηση της νεολαίας στο παγκόσμιο εγχείρημα προστασίας των ωκεανών, μέσα από την εκπαίδευση και την απασχόληση. Οι νέοι είναι, άλλωστε, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα βιωσιμότητας, προστασίας των ωκεανών και βασικός παράγοντας για κάθε αλλαγή. Με τη συμμετοχή νέων φωνών, η Διάσκεψη επιδιώκει να αξιοποιήσει φρέσκες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες, για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς τη βιωσιμότητα των ωκεανών.
Η 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς είναι η έμπρακτη δέσμευσή μας ότι θα διασφαλίσουμε τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών και θα οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς.
*Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστρια του Our Ocean Conference 2024, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) και Βουλευτής Ν. Ηλείας με την Νέα Δημοκρατία. Είναι δικηγόρος Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος με ειδίκευση στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.