Η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου συνιστά χωρίς αμφιβολία μια σημαντική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοκρατίας στη χώρα μας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας μας (…) η δημοκρατία ενισχύεται όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχουν» σημείωνε στο «Βήμα της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, κάνοντας λόγο για «κατάκτηση».

Σε καμία μεταρρύθμιση όμως, και ακόμη περισσότερο σε καμία κατάκτηση, δεν χωρούν πρακτικές «πονηρών πολιτευτών». Αντιθέτως, οι «κατακτήσεις πονηρών πολιτευτών», από τα αλήστου μνήμης ρουσφέτια των περασμένων δεκαετιών έως την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων σήμερα, υπονομεύουν την ορθή λειτουργία των θεσμών και εντέλει την ίδια τη δημοκρατία.

Στις επώνυμες καταγγελίες πολιτών ότι χρησιμοποίησε χωρίς την συγκατάθεσή τους τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις για την προώθηση προεκλογικού υλικού, η υποψήφια ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου έδωσε τρεις διαφορετικές απαντήσεις.

Πρώτα είπε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας είχαν συγκεντρωθεί από την ίδια κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Ευρωβουλή. Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι περιήλθαν στην κατοχή της από τους εκλογικούς καταλόγους που έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών. Και, τέλος, ισχυρίσθηκε ότι ναι μεν οι εκλογικοί κατάλογοι παραδόθηκαν στην ίδια από το υπουργείο αλλά πως εκείνη χρησιμοποίησε τα στοιχεία όχι από τους καταλόγους του υπουργείου αλλά από επαγγελματικές κάρτες.

Πέραν ωστόσο των «πονηρών πολιτευτών», μια απάντηση οφείλει να δώσει η συντεταγμένη πολιτεία. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, το υπουργείο Εσωτερικών και η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Ως κατεξοχήν αρμόδια στην προάσπιση αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης.