Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία διεξάγει έναν «πόλεμο πληροφοριών» με στόχο την πρόκληση διαιρέσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Άμυνας στην δημοσιοποίηση που έγινε στην Ρωσία, ηχητικών αποσπασμάτων από μία συνάντηση υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Η συνομιλία ανάμεσα στους Γερμανούς αμυντικούς αξιωματούχους δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, από την επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

Σ’ αυτή την υποκλοπή υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας συζητούν τις θεωρητικές δυνατότητες ενδεχόμενης ανάπτυξης γερμανικών πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία.

Ο Σολτς έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου, εκφράζοντας φόβους πως η Γερμανία θα μπορούσε έτσι να παρασυρθεί βαθύτερα στον πόλεμο που εξαπολύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 από το Κρεμλίνο.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργότερα σήμερα ότι πιστεύει πως υπεκλάπη μια εσωτερική συνομιλία ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, υπεκλάπη μια συνομιλία [μεταξύ αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας]. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν έγιναν αλλαγές στην ηχογραφημένη ή απομαγνητοφωνημένη εκδοχή που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου στο Βερολίνο.

Στο απόσπασμα περιλαμβάνεται επίσης μία διπλωματικά ευαίσθητη αναφορά στους Βρετανούς οι οποίοι έχουν «μερικούς ανθρώπους επί του πεδίου» στην Ουκρανία, σχετικά με την ανάπτυξη των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ