Ώρα ξεκαθαρισμάτων στη Super League, καθώς από τα αποτελέσματα των επτά αναμετρήσεων που εκκρεμούν για την 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου θα οριστεί η σειρά εκκίνησης των ομάδων σε playoffs και playouts.

Η σέντρα των επτά αναμετρήσεων έχει οριστεί την ίδια ώρα. Το συνολικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 19:30 Άρης – ΑΕΚ
  • 19:30 Κηφισιά – Παναιτωλικός
  • 19:30 ΟΦΗ – Παναθηναϊκός
  • 19:30 Ολυμπιακός – Βόλος
  • 19:30 Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης
  • 19:30 ΠΑΣ Γιάννινα – Ατρόμητος
  • 19:30 Λαμία – ΠΑΟΚ

Στα δύο επιμέρους πρωταθλήματα θα συμμετάσχουν οι πρώτες έξι και οι τελευταίες οκτώ ομάδες της κανονικής περιόδου. Πάμε να δούμε τι ψάχνει η καθεμιά εξ αυτών και πού είναι πιθανό να τερματίσει το φινάλε της ρέγκιουλαρ σίζον.

ΑΕΚ – 58 βαθμοί

Θα τερματίσει πρώτη (τρίτο κριτήριο για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδος στο φινάλε των playoffs), αν νικήσει τον Άρη στη Θεσσαλονίκη ή ο ΠΑΟΚ δεν βρει διπλό στη Λαμία.

ΠΑΟΚ – 57 βαθμοί

Πρώτος θα είναι μόνο στην περίπτωση που νικήσει στη Λαμία και ταυτόχρονα η ΑΕΚ αφήσει πόντους κόντρα στον Άρη. Για να κλειδώσει τη δεύτερη θέση χρειάζεται ένα βαθμό. Τρίτος θα υποχωρήσει, αν ηττηθεί στη Φθιώτιδα και ο Παναθηναϊκός επικρατήσει του ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Παναθηναϊκός – 55 βαθμοί

Πρώτος δεν είναι εφικτό να τερματίσει, καθώς υστερεί στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ. Για να αρπάξει τη δεύτερη θέση χρειάζεται διπλό στο «Γεντί Κουλέ» και ήττα του ΠΑΟΚ στη Λαμία. Αν δεν επικρατήσει στην έδρα του ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός επιβληθεί του Βόλου, πέφτει τέταρτος.

Ολυμπιακός – 54 βαθμοί

Από τη στιγμή που του επιστράφηκε ο ένας βαθμός, θα πλασαριστεί τρίτος, εφόσον νικήσει τον Βόλο κι ο Παναθηναϊκός έχει απώλειες στο Ηράκλειο. Θα πιάσει και τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη θέση, σε περίπτωση που αυτός ηττηθεί στη Λαμία. Απλώς θα υστερεί στη συνολική διαφορά τερμάτων.

Άρης – 41 βαθμοί

Θα μπει στα playoffs ως πέμπτος και δείχνει να τον απασχολεί κυρίως το κύπελλο.

Λαμία – 34 βαθμοί

Έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στα playoffs για πρώτη φορά στα χρονικά, διότι ακόμη κι αν χάσει από τον ΠΑΟΚ, υπερτερεί του Αστέρα Τρίπολης στη μεταξύ τους ισοβαθμία.

Αστέρας Τρίπολης – 31 βαθμοί

Έχασε κάθε ελπίδα για την έκτη θέση φέρνοντας 3-3 με την Κηφισιά. Ακόμη κι αν φύγει με το διπλό από τις Σέρρες δεν θα «πετάξει» εκτός playoffs τη Λαμία, υστερώντας στη μεταξύ τους ισοβαθμία.

Ατρόμητος – 27 βαθμοί

Ψάχνει ένα βαθμό για ν’ αρχίσει ως δεύτερος τα playouts. Σε περίπτωση ήττας στα Γιάννινα, περιμένει βαθμολογικές απώλειες του ΟΦΗ και του Πανσερραϊκού. Αν ισοβαθμήσει με τον έναν ή τον άλλο, η θέση του θα οριστεί από τη συνολική διαφορά τερμάτων. Σε τριπλή ισοβαθμία θα πέσει ένατος – τρίτος στο έξτρα πρωτάθλημα.

ΟΦΗ – 24 βαθμοί

Προκειμένου να είναι δεύτερος στα playouts θα πρέπει να νικήσει τον Παναθηναϊκό, ο Ατρόμητος να χάσει στα Γιάννινα και να καλυφθεί το εις βάρος του -3 στη μεταξύ τους συνολική διαφορά τερμάτων. Εκτός κι αν νικήσει ταυτόχρονα ο Πανσερραϊκός τον Αστέρα και προκύψει τριπλή ισοβαθμία, στην οποία και έχει το πλεονέκτημα.

Πανσερραϊκός – 24 βαθμοί

Δεν του φτάνει η νίκη επί του Αστέρα για να μην τερματίσει δέκατος στην κανονική περίοδο. Θα πρέπει να χάσει ο Ατρόμητος, να καλυφθεί το -3 στη μεταξύ τους συνολική διαφορά τερμάτων και να μην κερδίσει ο ΟΦΗ τον Παναθηναϊκό.

Βόλος – 20 βαθμοί

Δεν προλαβαίνει κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση στα playouts. Κινδυνεύει αντιθέτως, αν χάσει από τον Ολυμπιακό να πέσει πιο χαμηλά, καθώς ο Παναιτωλικός και η Κηφισιά παραμονεύουν. Ένας εκ των δύο αν νικήσει στο μεταξύ τους τον προσπερνά αυτομάτως. Όπως και ο ΠΑΣ, εφόσον επικρατήσει του Ατρομήτου. Στην ισοβαθμία με την Κηφισιά υπερτερεί, χάνει αυτήν με τον Παναιτωλικό.

Παναιτωλικός – 19 βαθμοί

Με βαθμό απέναντι στην Κηφισιά, ήττα του Βόλου στο Καραϊσκάκη και μη νίκη του ΠΑΣ τερματίζει ενδέκατος – πέμπτος στα playouts. Ευνοείται στην ισοβαθμία με τους Θεσσαλούς, για να χάσει αυτήν με τους Γιαννιώτες θα πρέπει να καλυφθεί το +3 που κρατά στη συνολική διαφορά τερμάτων. Στο χειρότερο σενάριο, αν ηττηθεί δηλαδή στην Καισαριανή, κινδυνεύει να βρεθεί μέχρι τελευταίος.

Κηφισιά – 18 βαθμοί

Με νίκη επί του Παναιτωλικού και ήττα του Βόλου μπαίνει ως πέμπτη στα playouts και σίγουρα καλή ψυχολογία. Ειδάλλως είναι πιθανό να ξεκινήσει ως ουραγός την νέα ψυχοφθόρα διαδικασία αποφυγής του υποβιβασμού. Χάνει την ισοβαθμία με τον Βόλο, όπως κι αυτήν με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

ΠΑΣ Γιάννινα – 17 βαθμοί

Η ισοπαλία κόντρα στον Ατρόμητο επαρκεί για να μην είναι τελευταίος, υπό την προϋπόθεση ότι θα ηττηθεί η Κηφισιά από τον Παναιτωλικό, καθώς κρατά τη μεταξύ τους ισοβαθμία. Με νίκη και «Χ» στο Κηφισιά-Παναιτωλικός θα είναι δωδέκατος αν καλύψει το -3 στη συνολική διαφορά τερμάτων. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας με Βόλο και Παναιτωλικό θα είναι δεύτερος μεταξύ των τριών.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας

1. Σε περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν τα κριτήρια κατάταξης, κατά σειρά, είναι τα εξής:

i. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

ii. Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

iii. Τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων.

iv. Την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων.

v. Την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων.