Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα άγρια περιστατικά παραβατικότητας με πρωταγωνιστές ανηλίκους.

Η Αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ευσταθία Καπαγιάννη, με εγκύκλιο σήμανε «καμπανάκι» προς τους αρμόδιους Εισαγγελείς Ανηλίκων προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα ανήλικης βίας και εγκληματικότητας.

Όπως αναφέρει η Αντιεισαγγελέας στην εγκύκλιο, απαιτείται συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

«Θα πρέπει- εκτός από τον σχηματισμό των οικείων ποινικών δικογραφιών και την κατά προτεραιότητα διεκπεραίωσή τους να δώσετε έμφαση, σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σε δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων τα παιδιά θα μαθαίνουν το σεβασμό, τη συνεργασία, τη συμμετοχή, τη λήψη πρωτοβουλιών για πράγματα που τους ενδιαφέρουν, τη διαχείριση του θυμού, την επίλυση συγκρούσεων, τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη διαχείριση του άγχους ώστε να τεθεί ένα ανάχωμα στη βία».

10.776 ανήλικοι προέβησαν σε παράνομες πράξεις το 2023

Τα περιστατικά «άγουρης» παραβατικότητας έχουν γίνει πια καθημερινότητα. Συμμορίες ανηλίκων κινούνται στα πρότυπα της μαφίας, με τους εφήβους να οργανώνουν ληστείες, ξυλοδαρμούς ακόμα και διακινήσεις ναρκωτικών και όπλων.

«Είχα δει ότι είχανε πάρει δυο παιδιά έναν και τον είχαν κολλήσει στον τοίχο και τον χτυπούσανε. Το παιδί ύστερα μετέβη στο νοσοκομείο», ανέφερε ένας ανήλικος.

«Ήταν ένα κορίτσι που ζήτησε από το άλλο παιδί ένα τσιγάρο, το άλλο κορίτσι είπε όχι και άρχισε μια μάχη. Το ένα κορίτσι πήγε στο νοσοκομείο είχε ένα θέμα, παραλίγο να μείνει τυφλή στο ένα μάτι», είπε ένας ακόμη.

Οι υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η αστυνομία τους πρώτους 8 μήνες του 2023 ξεπερνούν εκείνες που είχαν καταγραφεί όλο το 2022.

Μέσα στο 2023 σε παράνομες πράξεις προέβησαν 10.776 ανήλικοι. Από αυτούς οι 1.100 είναι μέχρι 11 ετών και οι 1.400 από 12 έως 14 ετών.

Η ειδική επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας για την πρόληψη της παραβατικότητας είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι έλεγχοι σε σημεία που συχνάζουν έφηβοι ειναι καθημερινοί.