Η μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ξεκίνησε τον Ιανουάριο με 5 υποψηφίους. Πλέον, απέναντι στον ξεκάθαρο πια νικητή, Ντόναλντ Τραμπ, στέκεται μόνο μία, η Νίκι Χέιλι – και όχι με μεγάλη επιτυχία.

Μέχρι τώρα, η Χέιλι έχει χάσει όλους τους προκριματικούς που έχουν διεξαχθεί. Σημείο αναφοράς της κακής πορείας της, ο προκριματικός της Νότιας Καρολίνας, της πολιτείας από την οποία κατάγεται και στην οποία διατελούσε κυβερνήτης για 6 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι πως κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1972.

«Τι ακριβώς κάνει η Νίκι Χέιλι;» αναρωτήθηκε η Washington Post, καθώς η υποψήφια συνεχίζει ακόμη σε έναν αγώνα που δεν πρόκειται να κερδίσει.

Οι λόγοι που κρατάνε τη Χέιλι στην κούρσα για το χρίσμα

Η πιο απλή απάντηση είναι πως δεν χρειάζεται να παραιτηθεί, όσο υπάρχουν χορηγοί που χρηματοδοτούν την καμπάνια της. Είναι γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι Ρεπουμπλικανοί που απεχθάνονται τον Τραμπ και άρα χρηματοδοτούν όποιον φαίνεται πως μπορεί να τον κοντράρει: στην αρχή το πρόσωπο αυτό ήταν ο Ρον Ντε Σάντις, αλλά πολύ σύντομα έγινε η Νίκι Χέιλι.

Όμως, όπως αναφέρει ο Economist, για να συνεχίζει η υποψήφια σε μια τόσο απαιτητική διαδικασία, προφανώς αποσκοπεί σε κάτι περισσότερο από το να ξοδέψει όλα τα χρήματα των χορηγών της.

Τα σχετικά σενάρια είναι πολλά και η ίδια δεν έχει δώσει μια σαφή απάντηση, πέραν του ότι «κρατά τον λόγο της» να παλέψει μέχρι τέλους.

Το επικρατέστερο σενάριο ωστόσο, είναι πως ο στόχος της Νίκι Χέιλι είναι περισσότερο μακροπρόθεσμος, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως αυτή τη στιγμή δημιουργεί τις βάσεις για μία προεδρική υποψηφιότητα για το 2028.

Το αμερικανικό δίκτυο CBS σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν τελικά χάσει ο Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν, η Χέιλι θα μπορέσει να διεκδικήσει από θέση ισχύος την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεδομένου ότι έχει φθάσει να αποτελεί την εκπρόσωπο της αντι-MAGA πτέρυγάς του, η οποία ελπίζει πως όταν φύγει ο Τραμπ, θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα στο κόμμα.

Η Νίκι Χέιλι, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αναμένεται να παραμείνει στην κούρσα τουλάχιστον μέχρι και τη Super Tuesday, τους προκριματικούς της ερχόμενης «Σούπερ Τρίτης» (5/3), όπου θα ψηφίσουν 15 πολιτείες.