Nα επαναλειτουργήσει τα καταστήματά της στην Ουκρανία που έκλεισαν όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ετοιμάζεται η Zara, σε μια στιγμή ορόσημο που υπογραμμίζει την εύθραυστη, νέα κανονικότητα της ζωής σε αρκετές πόλεις παρά τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Inditex, η ισπανική ιδιοκτήτρια της Zara, ανακοίνωσε στους τοπικούς συνεργάτες και ιδιοκτήτες των καταστημάτων ότι στις αρχές Απριλίου θα αρχίσει να επαναλειτουργεί τα καταστήματά της στην Ουκρανία, όπου το σχεδόν διετές κλείσιμό τους τα έχει καταστήσει μαύρα σημεία σε κατά τα άλλα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα.

Ο ισπανικός retailer, ο μεγαλύτερος όμιλος μόδας στον κόσμο βάσει πωλήσεων, είναι την ίδια στιγμή και ο σημαντικότερος που επιστρέφει στην Ουκρανία, όπου τα καταστήματά του αποτελούσαν κάποτε την κύρια ατραξιόν σε πολλά εμπορικά κέντρα.

Η επιστροφή

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα εστιατόρια και τα μπαρ άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τις πόρτες τους την άνοιξη του 2022. Η H&M, η οποία είχε οκτώ καταστήματα στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, επανεκκίνησε τις δραστηριότητές της τον Νοέμβριο του 2023.

Η Greenpoint, μια πολωνική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας, ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουκρανία θα λάβει την πρώτη της επένδυση εκτός της χώρας της. Σχεδιάζει να ανοίξει 20 καταστήματα στο Κίεβο και σε ορισμένες πόλεις στη δυτική Ουκρανία.

Από την άλλη ο όμιλος της Inditex σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει 50 από τα 80 και πλέον καταστήματά της στη χώρα, δήλωσε η εταιρεία στους Financial Times. Η απόφασή της έπεται μηνών κατά τους οποίους δέχτηκε ερωτήσεις από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τον κλάδο του λιανικού εμπορίου σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσει.

Επιστροφή στην κανονικότητα;

Παρόλο που η ζωή στο Κίεβο μπορεί να φαίνεται φυσιολογική στους επισκέπτες, με τους αγοραστές να σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν ενδύματα και τα μπαρ να είναι συχνά γεμάτα, πολλοί Ουκρανοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με τον πόλεμο.

Οι πυραυλικές επιθέσεις ποικίλλουν σε συχνότητα, με ορισμένες να συμβαίνουν αρκετές ημέρες στη σειρά και άλλες μετά από παύσεις ενός μήνα, αλλά οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν τακτικά και η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος ή κάτι είναι, η καθημερινή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την Ένωση Λιανικού Εμπορίου της Ουκρανίας, τα έσοδα των αλυσίδων λιανικού εμπορίου μειώθηκαν από 37 δισ. δολάρια πριν από τον πόλεμο το 2021 σε 30 δισ. δολάρια το 2022, ακόμη και με τον πληθωρισμό να τρέχει με 26%.

«Η κατάληψη μεγάλων περιοχών, οι λεηλασίες, οι βομβαρδισμοί πόλεων, οι συνεχείς συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών και οι διακοπές ρεύματος έχουν πλήξει σκληρά τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, οι λιανοπωλητές κατάφεραν να προσαρμοστούν», δήλωσε στους FT ο εμπορικός σύλλογος.

Τι θα κάνει η Inditex

Η Inditex έκλεισε τα 84 καταστήματά της στην Ουκρανία – στα οποία περιλαμβάνονταν τα εμπορικά σήματα Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti και Bershka – στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα της πλήρους εισβολής της Ρωσίας. Έκτοτε έπαψε να στέλνει εμπορεύματα στη χώρα, αλλά συνέχισε να πληρώνει τους φόρους και τους μισθούς των 1.000 Ουκρανών υπαλλήλων της, αν και οι περισσότεροι βρίσκονταν στο σπίτι τους χωρίς δουλειά. Η Inditex διατήρησε τις συμβάσεις ενοικίασης με τους ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των καταστημάτων, αλλά δεν έχει αποκαλύψει με ποιους όρους.

Ο ισπανικός όμιλος, ο οποίος διαθέτει περίπου 5.700 καταστήματα σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως, θα επαναλειτουργήσει σταδιακά, ξεκινώντας με 20 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών καταστημάτων Zara, σε εμπορικά κέντρα του Κιέβου.

Το σύνολο σε όλη τη χώρα θα ανέλθει τελικά σε 50, αλλά η Inditex δεν μπορούσε να πει πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία.

Η εταιρεία τόνισε ότι η Inditex θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών και θα προσαρμόσει τα σχέδιά της στις συνθήκες της αγοράς. Κάποιοι από το προσωπικό εξάλλου έχουν ήδη σταλεί στην Πολωνία για εκπαίδευση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επάνοδό τους στην εργασία.

Τα 34 καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά βρίσκονται σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που πλήττονται άμεσα από τον πόλεμο, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις εμπορικές δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται πως η Inditex εγκατέλειψε τη Ρωσία, που κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της σε αριθμό καταστημάτων μετά την Ισπανία, πουλώντας περίπου τα μισά από τα περίπου 500 καταστήματά της στον όμιλο Daher των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κλείνοντας τα υπόλοιπα. Διατήρησε, ωστόσο, την επιλογή να επιστρέψει στη Ρωσία εάν «η κατάσταση άλλαζε».