Ο Στέφανος Κασσελάκης έδρασε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και προχώρησε στον πρώτο «ανασχηματισμό» της προεδρικής θητείας του στον ΣΥΡΙΖΑ πέντε ημέρες μετά το τέλος του εκρηκτικού Συνεδρίου. Προφανώς και η «καθαίρεση» του Παύλου Πολάκη από τον ρόλο του υπερτομεάρχη έκανε τον μεγαλύτερο κρότο απ’ όλες τις άλλες.

Η αρχηγική αυτή απόφαση με ταυτόχρονη μετακίνηση στον τομέα Διαφάνειας είναι, επί της ουσίας, το τίμημα που πληρώνει ο Χανιώτης βουλευτής. Από τη μία για τη μη συμμόρφωσή του με την κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου των ομόφυλων ζευγαριών και από την άλλη εξαιτίας του ευρύτερου ρήματος που είχε, διαπιστωμένα, επέλθει στις σχέσεις με τον αρχηγό του κόμματος κατά το πρώτο δίμηνο του 2024.

Νέος συντονιστής Ειδικών Επιτροπών Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου ορίστηκε ο Γιάννης Σαρακιώτης που μέχρι πρότινος ήταν τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σαρακιώτης

Ο βουλευτής Φθιώτιδας με καταγωγή από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι 41 ετών και απόφοιτος δικηγόρος της Νομικής Σχολής Αθηνών με γραφεία στη Λαμία και στην Αταλάντη.

Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τέταρτος της λίστας που είχε καταρτίσει η Κουμουνδούρου για τον νομό της Στερεάς Ελλάδας. Ήταν τότε που ο Γιάννης Σαρακιώτης άφησε τη μάχιμη δικηγορία για ν’ αφοσιωθεί στα νέα καθήκοντά του.

Ανέλαβε μάλιστα γραμματέας της Βουλής παραμένοντας για τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Σαρακιώτης ανανέωσε τη βουλευτική θητεία του με την επανεκλογή του τον Ιούλιο του 2019. Η καταμέτρηση τον είχε αναδείξει πρώτο με 14.026 σταυρούς. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε στη Φθιώτιδα, έχοντας χάσει τις άλλες τρεις έδρες του. Αντίστοιχα συνέβη τον Ιούνιο του 2023 ως επικεφαλής της λίστας του κόμματος, δεδομένου πως είχε πρωτεύσει συντριπτικά στη μάχη του Μαΐου.

Το 2020 ο Γιάννης Σαρακιώτης είχε οριστεί από τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία.

Στο νέο πόστο ευθύνης που αναλαμβάνει, ως επικεφαλής της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει μαζί του τη Ραλλία Χρηστίδου.