Πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές κάνουν τη δική τους έρευνα αγοράς με πολλή δυσπιστία για τα αποτελέσματα.

Τα προϊόντα στα οποία το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να δει το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων είναι:

  • Απορρυπαντικά ρούχων
  • Απορρυπαντικά πιάτων
  • Καθαριστικά επιφανειών παντός είδους
  • Χλωρίνες
  • Σαμπουάν και conditioner
  • Αφρόλουτρα
  • Σαπούνια
  • Οδοντόκρεμες
  • Βρεφικές και παιδικές πάνες

Μικρές μειώσεις στις τιμές προϊόντων

Η αυτοψία του MEGA σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι δείχνει ότι ήδη καταγράφεται μια μικρή μείωση στις τιμές των προϊόντων.

Ενδεικτικά:

Το 1,4 λίτρα του συγκεκριμένου απορρυπαντικού, την Πέμπτη κόστιζε 8 ευρώ και 94 λεπτά. Σήμερα η τιμή του είναι 7 ευρώ και 51 λεπτά.

Το απορρυπαντικό πιάτων που χθες κόστιζε 8,79 το λίτρο, σήμερα κοστίζει 7 ευρώ και 62 λεπτά.

Η συσκευασία 44 τεμαχίων για βρεφικές πάνες χθες κόστιζε 29 ευρώ και 80 λεπτά. Σήμερα μόλις που ξεπερνά τα 27 ευρώ.

Τι άλλο έχει αλλάξει στα σούπερ μάρκετ; Σχεδόν εξαφανίστηκαν οι προσφορές από τα ράφια κάτι που αν συνεχιστεί, θα πλήξει το πορτοφόλι των ευάλωτων καταναλωτών.

Τα βρεφικά γάλατα, το κόστος των οποίων έχει γονατίσει τα νέα ζευγάρια που δημιουργούν τη δική τους οικογένεια, φαίνεται πως μειώνονται και αυτά.

Σήμερα βρήκαμε γάλα σε σκόνη για βρέφη έως 6 μηνών με τιμή κιλού 28 ευρώ και 37 κιλά, τιμή χαμηλότερη από τα 33 ευρώ που κόστιζε έως τώρα.

Αυτό που ζητούν επιτακτικά οι καταναλωτές, είναι άμεσες παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων, που έχουν εξανεμίσει το εισόδημά τους και οδηγούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε κατάρρευση.

«Μειώσεις τιμών σε 3.900 κωδικούς προϊόντων»

Αυτοψία σε σούπερ μάρκετ έκανε νωρίς το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε: «Τα μέτρα που λάβαμε είναι μόνιμα, διαρθρωτικά και αποσκοπούν στο να διορθώσουν δομικές στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και να οδηγηθούμε σε μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι τιμές σε 3.900 βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό. Ήδη διαπιστώσαμε ότι και στο βρεφικό γάλα οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15%. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας, ώστε οι καταναλωτές να βλέπουν μόνιμα χαμηλότερες τιμές στα σούπερ μάρκετ».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αναπτυξης: «τα μέτρα αυτά συνιστούν αφενός μία δέσμη παρεμβάσεων άμεσης εφαρμογής με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους καταναλωτές και αφετέρου για μία δομική μεταρρύθμιση στη λειτουργία της αγοράς του λιανεμπορίου, στην οποία παρατηρούνται χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις».