Η 29η Φεβρουαρίου, ή αλλιώς Leap Day, δεν είναι μία συνηθισμένη ημέρα, αφού έρχεται κάθε τέσσερα χρόνια. Όταν ένα έτος είναι δίσεκτο προστίθεται μία παραπάνω ημέρα στο ημερολόγιο.

Η συγκεκριμένη ημέρα για τις χώρες του εξωτερικού αποτελεί μία μέρα γιορτής. Από τη μία πλευρά όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους. Από την άλλη πλευρά, επειδή οι επιχειρήσεις έχουν ακόμα μία μέρα, ώστε να αυξήσουν τον τζίρο τους, συνηθίζουν να κάνουν προσφορές στα προϊόντα τους.

Παράλληλα, «Leap Year» ονομάζεται το δίσεκτο έτος, αλλά επειδή η 29η Φεβρουαρίου είναι μία ιδιαίτερη μέρα, όπως ήδη αναφέραμε, της έχουν δώσει το όνομα «Leap Day».

Η Google και η Leap Day

Την ιδιαιτερότητα της ημέρας θέλησε να τονίσει και η μηχανή αναζήτησης της Google. Έτσι, λοιπόν ένεκα της ημέρας δημιούργησε ένα Doodle με ένα βατραχάκι.

Ειδικότερα, φαίνεται ένα βατραχάκι που κάθεται σε ένα νούφαρο με τον αριθμό 29, ανάμεσα στο 28 και το 1. Αν μάλιστα, κλικάρετε πάνω του θα σας μεταφέρει στη σημερινή ημερομηνία, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου του 2024, ή αλλιώς Leap Day 2024.

Τι είναι το δίσεκτο έτος και γιατί θεωρείται γρουσούζικο

Αρχικά, να επισημανθεί, ότι δίσεκτο ονομάζεται το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί των 365 που έχουν τα κοινά. Το γεγονός, αυτό πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες του πολιτικού ημερολογίου σε σχέση με το αστρονομικό, προσθέτοντας ένα 24ωρο.

Αν δεν συνέβαινε αυτή η διόρθωση, σε βάθος χρόνου θα είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα. Η επιπλέον μέρα προστίθεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28.

Κατά τη λαϊκή παράδοση, το έτος αυτό συμβαίνει πλήθος κακότυχων γεγονότων. Αυτό προέκυψε από τη ρωμαϊκή εποχή. Ειδικότερα, οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως μήνα των νεκρών. Μάλιστα, πίστευαν ότι άφηναν τον Άδη και κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσα στους ζωντανούς. Το δίσεκτο έτος δεν πραγματοποιούταν η έναρξη εργασίας με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπέλων, θεμελίωση οικιών και σύναψη γάμου.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχει η πεποίθηση, ότι το δίσεκτο έτος συμβαίνουν μεγάλα δεινά (όπως πόλεμοι, λιμοί, μεγάλες φυσικές καταστροφές κ.ά.). Η αντίληψη αυτή αποτυπώνεται και στα δημοτικά τραγούδια, όπως στο «Του νεκρού αδελφού», με τους στίχους:

«Κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι

κι’ έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν».