Η κακοκαιρία Emil μπορεί να έχει σύντομη διάρκεια (από 24-36 ώρες)  θα φέρει όμως έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Οι καταιγίδες, σύμφωνα με τον μετεωρολογο, θα συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμυς και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Αττική και Θεσσαλονίκη θα επηρεαστούν το μεσημέρι της Παρασκευής 1/3.

Το Σάββατο η κακοκαιρία Emil θα εξασθενήσει και η Κυριακή θα είναι μια καλή μέρα με καλές θερμοκρασίες. Από το απόγευμα της Δευτέρας θα έρθει νέα κακοκαιρία, με παρόμοια όμως χαρακτηριστικά με της Emil, που θα ξεκινήσει από τα δυτικά της χώρας.

Όσο για το Μάρτιο; Θα καλύψει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, κάποια κενά του φθινοπώρου και του χειμώνα. «Ο Μάρτης εμφανίζει στα μακροπρόθεσμα στοιχεία καλά σκορ με διαθέσεις να καλύψει μερικά έστω από τα κενά τόσο του φθινοπώρου όσο και του χειμώνα που έχουν προηγηθεί και που στην ουσία είναι σα να μην ήρθαν ποτέ, με εξαίρεση τις καταστροφικές – φονικές πλημμύρες που επηρέασαν με το καλημέρα του φθινοπώρου τη Θεσσαλία» αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης.

Οι χάρτες με τις βροχές – Η πρόγνωση του meteo

Το βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από το απόγευμα της Πέμπτης 29/02 έως το Σάββατο 02/03 θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το meteo:

  • οι βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές
  • οι καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές
  • η πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας
  • η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών

Πιο αναλυτικά, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Πέμπτης 29/02 στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας ενώ στο Ιόνιο και αργότερα στα παράκτια τμήματα των δυτικών ηπειρωτικών θα εκδηλωθούν και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Σταδιακά έως το απόγευμα της Παρασκευής 01/03 οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν η Θράκη και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου 02/03 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι του Σαββάτου 02/03 αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να φέρουν μεγάλα αθροιστικά ύψη υετού.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 01/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο υετός και ο άνεμος που αναμένονται το πρωί της Παρασκευής 01/03

Οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στο Ιόνιο την Πέμπτη 29/02 και στο Αιγαίο την Πέμπτη 29/02 και την Παρασκευή 01/03 θα φτάνουν κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ. Ιδιαίτερα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο την Παρασκευή οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση την Παρασκευή 01/03 όμως από το Σάββατο 02/03 θα παρουσιάσει και πάλι σταδιακή άνοδο. Βελτίωση του καιρού αναμένεται την Κυριακή 03/03.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο υετός και ο άνεμος που αναμένονται το βράδυ της Παρασκευής 01/03