Μέχρι σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, θα λάβουν οι δικαιούχοι τη δεύτερη δόση για το επίδομα θέρμανσης.

Η πληρωμή αφορά τιμολογημένες αγορές με ημερομηνία έως 31/01/2024 και με την προϋπόθεση ότι έχουν κατοχυρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως και την 15/02/2024.

Υπογραμμίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 μία ακόμα πληρωμή. Η τελευταία δόση για το επίδομα θέρμανσης θα αφορά τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2024. Βασική προϋπόθεση για αυτό θα είναι να κατοχυρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 15 Απριλίου 2024.

Όσοι έλαβαν την προηγούμενη χρονιά τη διπλάσια πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης, θα λάβουν ως προκαταβολή το μισό του συνολικού καταβληθέντος επιδόματος.

Ποια καύσιμα καλύπτει το επίδομα θέρμανσης

  • Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης,
  • το φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη),
  • το φυσικό αέριο,
  • το υγραέριο,
  • τα καυσόξυλα,
  • η βιομάζα (πέλετ) και η θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Το οικογενειακό εισόδημα για μία μονομελή οικογένεια δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ. Στα ζευγάρια αντίστοιχα το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 24.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί είναι συν 5.000 ευρώ.

Φέτος προστέθηκε ως κριτήριο και το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ. Αυτό έχει απώτερο σκοπό την καλύτερη εστίαση στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμους ή σε υπόχρεους για κατάσταση χηρείας το όριο αγγίζει τα 200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τους έγγαμους, μέλη σύμφωνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες το κριτήριο ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.

Η υπολογιστική διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης λαμβάνει υπόψιν τις βαθμοημέρες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους δείκτες ψύχους και τις απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσης ενός κτηρίου.

Κάθε δικαιούχος λαμβάνει επίδομα θέρμανσης, το οποίο δεν είναι λιγότερο από 100 ευρώ, αλλά παράλληλα όχι περισσότερο από 800 ευρώ. Το μέγιστο ποσό αυξάνεται μέχρι και 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.