Μία σημαντική δίκη, που σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία και θα έχει πολιτικό αντίκτυπο, διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, Εκλογοδικείο ενώπιον του οποίου συζητήθηκαν προσφυγές για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν παρών ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλειος Στίγκας, ο οποίος τοποθετήθηκε ενώπιον των ανώτατων δικαστών επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα, ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο έγκλειστος Ηλία Κασιδιάρης, ο οποίος με βάση την πρωτόδικη απόφαση της δικαιοσύνης εκτίει την ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των προσφυγών το κόμμα των Σπαρτιατών εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών.

Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών ισχυρίστηκε, ότι δεν είναι αχυράνθρωποι του Κασιδιάρη, όπως το ίδιο έπραξαν και άλλοι δύο βουλευτές του εν λόγω κόμματος που ήταν παρόντες.

Ωστόσο οι δικηγόροι που υποστήριξαν τις προσφυγές, έκαναν εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, υποστήριξαν ότι έχει πληγεί το κύρος των εκλογών με τη συμμετοχή των Σπαρτιατών και με την εν συνεχεία εκλογής τους και προς τούτο επικαλέστηκαν και την ποινική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με κλήσεις όλων των βουλευτών του κόμματος σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

«Τρώθηκε το κύρος των εκλογών»

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία οποία και αν είναι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, ζητείται ουσιαστικά ο παραμερισμός ενός κόμματος διευκρινίζοντας ότι οι εντολεις τους δεν στρέφονται προσωπικά κατά των βουλευτών.

Ο Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε ότι η ένσταση στηρίζεται στο Σύνταγμα και τις διατάξεις του για το κύρος των εκλογών και τη θεμελιώδη διάταξη που εξειδικεύει το κύρος της εκλογικής διαδικασίας. «Η κρίσιμη έννοια είναι το κύρος της εκλογικής διαδικασίας που το δικαστήριο σας είναι αποκλειστικά αρμόδιο να εξετάσει ως θεματοφύλακας του κύρους των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως τρωθηκε το κύρος των εκλογών. Επιπλέον, επικαλέστηκε και το έγγραφο της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προς τη Βουλή για την άρση της ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών, στο οποίο ευθέως κάνει λόγο για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες, όπως το χαρακτήρισε ζήτημα του τρόπου κατανομής των εδρών ο κ. Μποτόπουλος υποστήριξε ότι ο προσφορότερος τρόπος αναπλήρωσης των βουλευτών των «Σπαρτιατών», εφόσον, για τους παραπάνω λόγους, εκπέσουν, είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική Περιφέρεια.