Ο Ολεγκ Ορλόφ, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης Memorial για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση δυόμισι ετών για «δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ ήταν επί δύο δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Memorial, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, έναν χρόνο μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της και την διάλυσή της από το ρωσικό καθεστώς.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του τόνισε: «Όλα αυτά είναι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα: ο θάνατος, ή μάλλον η δολοφονία του Αλεξέι (Ναβάλνι), τα νομικά αντίποινα εναντίον άλλων επικριτών του καθεστώτος, εμού συμπεριλαμβανομένου, ο στραγγαλισμός της ελευθερίας στην χώρα, η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Δεν είναι τρομακτικό να παρακολουθείς που οδηγείται η χώρα μας, την οποία προφανώς επίσης αγαπώ; Δεν είναι τρομακτικό ότι μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό, σε αυτή τη δυστοπία, ίσως δεν θα πρέπει να ζήσετε μόνο εσείς και τα παιδιά σας, αλλά και, Θεός φυλάξοι, τα εγγόνια σας;».