Ο Ελ Καμπί τα βάζει δύο-δύο, ακόμη κι αν έρχεται από τον πάγκο. Στη θεωρία το ματς με τον Αστέρα ήταν το πιο εύκολο απ’ όσα έχει δώσει ως τώρα ο Ολυμπιακός με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του, ωστόσο, στο άδειο Καραϊσκάκη αποδείχθηκε το πιο δύσκολο. Οι «ερυθρόλευκοι» παρότι κυρίαρχοι από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, δεν είχαν την απαιτούμενη φρεσκάδα λόγω κόπωσης από τα προηγούμενα ματς, δέχθηκαν κι ένα γκολ στο 45′ με αποτέλεσμα η δουλειά τους να γίνει… βουνό.

Χρειάστηκε υπομονή, τεράστια προσπάθεια, οι εμπνεύσεις του Ποντένσε και το κρύο… αίμα του Ελ Καμπί για να έρθει η ανατροπή μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Μαροκινός μπήκε στο 57′ και μέσα σε διάστημα εννέα λεπτών (79′-87′), έφερε τα πάνω-κάτω και υπέγραψε ένα ακόμη πολύ σημαντικό τρίποντο με 2-1.

Με αρκετές αλλαγές παρέταξε την ομάδα του ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Ομάρ Ρίτσαρντς πήρε φανέλα βασικού για να καλύψει στο αριστερό άκρο της άμυνας το κενό του επιβαρυμένου Ορτέγκα. Ο Μπιανκόν επέστρεψε αντί του Ρέτσου στο κέντρο της άμυνας, δίπλα στον Κάρμο, ενώ ο Ροντινέι παρέμεινε στο δεξί άκρο. Στη μεσαία γραμμή τους Εσε και Ορτα, αντί του Τσικίνιο, πλαισίωσε ο Ιμπόρα, ενώ στην τριάδα της επίθεσης έκανε ντεμπούτο αριστερά ο Καμπράλ αντί του Ποντένσε, με τον Ναβάρο στην κορυφή αντί του Ελ Καμπί.

Μόλις στο 6ο λεπτό ο Ισπανός φορ βρέθηκε εντός περιοχής κι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσιφτσή, αλλά υποδείχθηκε οφσάιντ. Δέκα λεπτά αργότερα και πάλι ο Ναβάρο πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε εκατοστά μακριά από το δεξί δοκάρι. Η πίεση των γηπεδούχων ήταν ασφυκτική, με τον Καμπράλ να σουτάρει με δύναμη στο 20′, η μπάλα βρήκε πάνω στον Μπιανκόν κι έφυγε εκτός εστίας.

Οπως περίμενε ο Βάσκος κόουτς των «ερυθρολεύκων» ο αγώνας δεν ήταν εύκολος, με τους φιλοξενούμενους να μαρκάρουν συντονισμένα πίσω από τη μπάλα και παράλληλα προσπαθούν να πιέσουν ψηλά για να φρενάρουν την ανάπτυξη των γηπεδούχων. Το σφυροκόπημα από πλευράς Ολυμπιακού συνεχίστηκε με τον Φορτούνη να φλερτάρει με το γκολ στο 31′ λεπτό, αλλά η μπάλα κόντραρε και πέρασε κόρνερ.

Στο 40ό λεπτό λίγο έλειψε να γίνει η ζημιά από τον Μάντζη, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Σίτο, ωστόσο, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης επενέβη σωτήρια για να κρατήσει το μηδέν. Νέα απόπειρα του Ναβάρο το 43′ με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα, αλλά νωρίτερα είχε βρει στο χέρι του Ιμπόρα, με το 0-0 να παραμένει.

Ο βαθμός δυσκολίας για τους γηπεδούχους έγινε ακόμη μεγαλύτερη στο 45′ όταν έπειτα από νέα εκτέλεση φάουλ ο Γιαμπλόνσκι έμεινε μόνος στο δεύτερο δοκάρι και κατάφερε να νικήσει τον Πασχαλάκη για το 0-1. Στα δύο λεπτά των καθυστερήσεων, ο Φορτούνης επιχείρησε να ισοφαρίσει με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η ψυχρολουσία στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους προκάλεσε την αντίδραση του κόκκινου πάγκου. Ο Βάσκος τεχνικός διαπίστωσε ότι κάτι λείπει από την ομάδα του προκειμένου να φτάσει στο γκολ και προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Στο αρχικό σχήμα πέρασε ο Ρούμπεν Βέζο αντί του Ζουλιάν Μπιανκόν, ως παρτενέρ του Κάρμο, ο Τσικίνιο αντικατέστησε τον Εσε και ο Ποντένσε τον Καμπράλ στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Με 14 τελικές σε ολόκληρο το πρώτο μέρος η ομάδα του Πειραιά, αλλά δεν κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, κάτι που κατάφερε ο Αστέρας με πέντε συνολικά επισκέψεις στην εστία του Πασχαλάκη. Στο 52′ οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν πολύ κοντά στο 1-1, αλλά το απευθείας κτύπημα φάουλ του Φορτούνη, έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ.

Εντεκα λεπτά μετά από το ξεκίνημα του β’ μέρους, ο κόουτς του Ολυμπιακού έκρινε ότι η παρουσία τρίτου χαφ ήταν περιττή απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιζε με όλους τους παίκτες πίσω από τη μπάλα. Ετσι έβγαλε από το γήπεδο τον Ιμπόρα και πέρασε δεύτερο φορ τον Ελ Καμπί, για να αλλάξει τον σχηματισμό σε 4-4-2.

Ο Ποντένσε επιχείρησε να απειλήσει στο 63′, αλλά το σουτ που επιχείρησε εκτός περιοχής βρήκε σε ετοιμότητα τον Τσιφτσή. Πέντε λεπτά αργότερα την ίδια κατάληξη είχε και η κεφαλιά του Ναβάρο. Με τον Ολυμπιακό να έχει επιπόλαιη κατοχή μπάλας, αλλά καθόλου ουσία στην τελική προσπάθεια, ο Αστέρας επιχείρησε μια επικίνδυνη αντεπίθεση στο 70′, την οποία καθάρισε τελικά ο Ρούμπεν Βέζο.

Στο 72′ ο Ροντινέι μπήκε στην περιοχή, επιχείρησε να πλασάρει, αλλά ο Τσιφτσής έδιωξε σε κόρνερ. Στο 75′ ο Ποντένσε ανατράπηκε από τον Καρμόνα, ο Φωτιάς έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, στη συνέχεια της ίδιας φάσης ο Ελ Καμπί σκόραρε, με τον έλεγχο στο VAR να γυρίζει πίσω τη φάση και να καλεί τον διαιτητή να δει το πέναλτι που προηγήθηκε!

Πράγματι ο Φωτιάς είδε έστω και με καθυστέρηση την παράβαση, ο Ελ Καμπί σκόραρε από τα 11 βήματα και με το 1-1 ο Μεντιλίμπαρ έριξε στη μάχη τον Γιόβετιτς αντί του Ναβάρο.

Η ανατροπή ήρθε στο 87′ με τον Ποντένσε να βρίσκει με τακουνάκι εντός περιοχής τον Ορτα, ο οποίος σέρβιρε στο δεύτερο δοκάρι εκεί που ο Ελ Καμπί έγραψε με άνεση το 2-1 και επανέφερε τις καρδιές των φίλων του Ολυμπιακού στις θέσεις τους.

Στο 4ο από τα 8 λεπτά των καθυστερήσεων, ο Τσιφτσής με εντυπωσιακή επέμβαση σταμάτησε την κατεβασιά και το ωραίο πλασέ του Ποντένσε που άγγιξε σε αυτή τη φάση το 3-1.