«Σας καλώ όλοι να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε όχι με βάση αυτό που θα θέλαμε, αλλά με βάση την πραγματικότητα που έχουμε απέναντι μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία στο Συνέδριο.

Τόνισε ότι «ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης μας αν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη κι άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος, και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου, θα ήταν σα να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι άλλαξε την ώρα της ομιλίας του για να απευθυνθεί στους συνέδρους τώρα, «γιατί τώρα είναι η ώρα για όλα η τίποτα». «Από χθες σύνεδροι που νοιάζονται, πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ. Μία συντρόφισσα η Αθήνα δακρύζοντας πριν αποχωρήσω χθες το βράδυ με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου, ειλικρινά», είπε. Πρόσθεσε ότι «δίπλα στην Αθήνα, δίπλα σε τόσους από σας βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δε χρειάζεται εκλογές, έχουμε πρόεδρο τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε’. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Επιτρέψτε μου όμως να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δεν γίνεται», είπε.

Ο κ. Κασσελάκης διάβασε το εξής: «‘Αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε νέα εκλογική συρρίκνωση μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξη μας, στα μέρη μας».

«Αυτό είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα», επισήμανε.

«Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω», τόνισε.
Εν συνεχεία διάβασε επίσης: «Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. ‘Ακουσα το Δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα». «Αυτό είναι απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία της συντρόφισσας μας Όλγας Γεροβασίλη», ανέφερε.

«Δώστε καθαρές λύσεις τώρα, εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, για ανοικτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές, για να συγκροτήσει τον βαθιά πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς ασφυκτικές προσθεσμίες, χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες, χωρίς αυθαίρετους όρους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στο Συνέδριο.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά»

Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

«Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ», είπε. Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση».

«Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», τόνισε.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Εν συνεχεία έγινε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά – Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την ψηφοφορία για τις θέσεις.

Σημεία της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη

Άλλαξα την ώρα της ομιλίας μου για να σας απευθυνθώ τώρα. Γιατί τώρα είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα.

Θα μιλήσω από την καρδιά μου.

Μια συντρόφισσα, η Αθηνά, δακρύζοντας, με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Και μου ράγισε την καρδιά.

Δίπλα σε τόσους από εσάς, βουλευτές και στελέχη που επίσης πονούν τον ΣΥΡΙΖΑ και με ανιδιοτέλεια λένε ότι δεν χρειάζονται εκλογές, τούς ευχαριστώ και σας ευχαριστώ μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου.

Επιτρέψτε μου όμως με ταπεινοφροσύνη γιατί αυτό δεν γίνεται, δυστυχώς.

Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε, αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω.

Σας καλώ ν’ ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε όχι με βάση αυτό που θα θέλαμε, αλλά με αυτό που έχουμε απέναντί μας.

Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μια ματαίωση εκλογών.

Την Πέμπτη μπήκα στο συνέδριο ολόκληρος. Πληγωμένος μεν, αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω κομμένος κομματάκια;

Πώς μπορώ να κάνω σαν να μην συμβαίνει τίποτα;

Έχετε χίλια δίκια. Εσείς ψηφίσατε, αλλά κάποιοι δεν άκουσαν. Κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειάζεται να φωνάξουμε δυο φορές εκείνοι που έχουν ακούσει την πολιτική τους ακούει, θα φωνάξουμε δυο φορές. Γιατί η δεύτερη φορά είναι αλλιώς.

Αν κάποιος βγήκε επειδή τον φύτεψαν, δεν ξαναβγαίνει. Τη δεύτερη φορά βγαίνεις αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία.

Προφανώς κάποιοι έχουν σχέδιο να πάμε σε Ευρωεκλογές με εμένα να λιώνω τα παπούτσια μου κι αυτοί να βγαίνουν στα κανάλια για να κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι κάνουμε απέναντι σε αυτούς που κάνουν τους ταγούς; Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους, στους πολύ λίγους που πέρασαν από διαδρόμους, γεύματα και μυστικούς δείπνους; Αυτούς που παίζουν στην πλάτη μας σκάκι, επίδοξοι βασιλιάδες και βασίλισσες.

(Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη – σύνθημα από την εξέδρα)

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, κάντε ένα κουράγιο ακόμα. Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου και καταστατικές αλλαγές στο κόμμα.

Πρόεδρος υπό προθεσμία, που θα του βάλω την κλεψύδρα να τρέχει, που θα προσπαθεί (και προσπάθησα με όλους και με όλες), δεν μπορώ να γίνω.

Μπορώ όμως να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών.

Αυτόν τον ορίζοντα των εθνικών εκλογών σας ζητώ να μου δώσετε, να ξέρετε ότι θα τη ζητήσω αυτήν την εξουσιοδότηση δέκα φορές πιο δυνατά για την Όλγα για να έχει ο πρόεδρός χρόνο, για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ν’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Κ. Μητσοτάκη.

Με τα χέρια λυμένα, όχι δεμένα πίσω από την πλάτη. Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, αξιοκρατία, ανάσα δημοκρατίας τώρα, λύτρωση τώρα, αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει.

Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας, καθαρές λύσεις.

Παρέμβαση Σωκράτη Φάμελλου:

Έχουμε ανάγκη να κλείσουμε μ’ ένα χαμόγελο. Είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Αναλάβαμε μαζί με τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα να σας καταθέσουμε μια πολύ μικρή πρόταση: να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο.

Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σ’ έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου.

Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες εκλογικές μάχες.

Παρέμβαση Όλγας Γεροβασίλη

Αν θέλετε αυτός να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει. Στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ.

Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος το νόμισε, κάτι δεν καταλαβαίνει. Δεν καταλαβαίνω ποιος έχει πάρει λευκή επιταγή σε αυτή τη ζωή

(αποδοκιμασίες).

Εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες – Εσύ το πέταξες. Τώρα, αν θες εκλογές σε δέκα μέρες. Κάντε μόνος σου. Να δούμε τι θα πάρεις.

(νέες αποδοκιμασίες).

Μένω σε αυτό που είπα

Διάλογος από το βήμα:

Κασσελάκης: Επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είστε σκάκι.

Γεροβασίλη: Αν αποσύρεις την πρόταση για εκλογές, δεν έχω κάποιον λόγο για πάμε σε εκλογές

Κασσελάκης: Αν αποσύρεις ην υποψηφιότητά σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές.

Γεροβασίλη: Σε δέκα μέρες, χωρίς διασφαλίσεις ή εγγυήσεις, είναι αστείο να λέμε για εκλογές. Αλλιώς κάντες μόνος σου.

Φάμελλος: Δεν πρέπει να μειώσουμε οποιαδήποτε προσωπικότητα. Η πρότασή μας κατευθύνει συλλογικά.

Κασσελάκης: Παιδιά αρκετά, έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά