5,7 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν σε λιμάνι της νότιας Αγγλίας, μια κατάσχεση που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο για ναρκωτικά κατηγορίας Α.

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο με μπανάνες από τη Νότια Αμερική και η αξία τους υπολογίζεται στα 570 εκατομμύρια δολάρια.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) αναφέρει ότι το φορτίο είχε προορισμό το λιμάνι του Αμβούργου στη Γερμανία και ότι βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη για τον εντοπισμό των εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στη διακίνηση των ναρκωτικών.

«Αυτή η κατάσχεση-ρεκόρ θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τα διεθνή καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται, στερώντας τους τεράστια κέρδη» δήλωσε ο διευθυντής της NCA, Chris Farrimond.

Οι εγκληματικές συμμορίες εκτιμάται ότι κερδίζουν περίπου 4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αγορά της κοκαΐνης συνδέεται στενά με τη σοβαρή βία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων με πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, δήλωσε η NCA.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη κατάσχεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 3,7 τόνοι κοκαΐνης στο Σαουθάμπτον, το 2022.