Στο Σύνταγμα έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, παίρνοντας τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας από τους αγρότες, που επέστρεψαν στα μπλόκα τους και θα πάρουν σήμερα αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Οι μελισσοκόμοι έχουν ανάψει τα καπνιστήριά τους και κάποιοι φορούν τις στολές εργασίας τους. Αντιπροσωπεία τους θα έχει συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών), προκειμένου να τους εκθέσουν τα αιτήματά τους και να επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο και ένταση μεταξύ μελισσοκόμων και Αστυνομίας επειδή δεν επιτρεπόταν να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος 10 φορτηγά μελισσοκόμων.

Οι παραγωγοί μελιού ζητούν να πάψουν οι ελληνοποιήσεις των προϊόντων και να υπάρξουν καλύτερες τιμές στο πετρέλαιο. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας Γιώργος Τσεντεμεντές στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τα μελίσσια τους συνεχώς σε διαφορετικά σημεία.

«Θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών. Δηλαδή θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», δήλωσε.

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.