Μια σειρά από διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων καλείται το τελευταίο διάστημα να διαχειριστεί η κυβέρνηση, καθώς μετά τους αγρότες και οι μελισσοκόμοι αποφάσισαν να αποκλείσουν σήμερα το Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Το Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε σήμερα στα Προπύλαια, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση των μελισσοκόμων, παρέλυσαν το κέντρο της Αθήνας, με τους πολίτες της πρωτεύουσας να ασφυκτιούν λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, τα μεγάλα συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έδειχναν να έχουν εκλείψει. Το τελευταίο διάστημα όμως, είναι εμφανές πως διαφορετικές μεταξύ τους κοινωνικές ομάδες εντείνουν τις διεκδικήσεις τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, με έναν τρόπο μαχητικότερο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Η στάση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στην περίπτωση των αγροτικών διεκδικήσεων, βλέπει με συμπάθεια τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, αδυνατεί όμως να τα ικανοποιήσει. «Είμαστε μία κυβέρνηση ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα. Ακούμε την κοινωνία. Ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται. Σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα» είχε δηλώσει σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στις δηλώσεις του επί του θέματος έδωσε ακόμα πιο ξεκάθαρα το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να δώσουμε».

Η λαϊκή συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, με την ακρίβεια να καλπάζει και την κατάσταση να μη βελτιώνεται, δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που πυροδότησε εν πολλοίς αυξήσεις στις τιμές όλων τον προϊόντων, πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis κατέδειξε πως το 72% των πολιτών έχει αρνητικές εντυπώσεις από τις κυβερνητικές ενέργειες στο ζήτημα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως το 82% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο 62% με τη μαχητική μορφής των κινητοποιήσεων τους. Επιπλέον, το 59% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 60% θεωρεί ότι η χώρα μας αυτήν την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι πρώτες ρωγμές

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως για πρώτη φορά στην πραγματικότητα, μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, παρατηρούνται ρωγμές στο κυβερνητικό έργο. Η Νέα Δημοκρατία, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, συνεχίζει να ηγεμονεύει το πολιτικό σκηνικό, παρόλα αυτά δεν μπορεί να ειπωθεί πως το σύνολο του κυβερνητικού έργου έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Όσο βέβαια τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι διαθέτουν ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.