Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση και κόντρα στην παραδοσιακή κομματική νομενκλατούρα προσφεύγει στην βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε στην έναρξη του έκτακτου συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και άλλαξε πλήρως τα δεδομένα στο κόμμα μετά και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του συνεδρίου που τον προέτρεψε να προσφύγει στα μέλη, έκανε το άλμα.

Μετά την καταλυτική κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού που ουσιαστικά δρομολόγησε τις εξελίξεις, ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Μένει να φανεί εάν θα τα καταφέρει, αλλά ο ίδιος με την ομιλία του, διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, έδειξε πως το πιστεύει.

Με άριστη σκηνική παρουσία και διάλογο αρκετές φορές με τα παρόντα μέλη που ζητωκραύγαζαν πολλές φορές, στοιχείο που δείχνει πως έχει ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης μαζί του, ο Στ. Κασσελάκης έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν είναι «ο μικρός» που ήρθε πριν μερικούς μήνες και έγινε πρόεδρος και δεν είναι προφανώς και του χεριού των κορυφαίων στελεχών που ήθελαν αν τον ελέγξουν προ ημερών στην Π.Γ.

Ο Στ. Κασσελάκης έκανε επίδειξη αρχηγικής πυγμής, κάτι που δεν είχε κάνει σε τέτοιο βαθμό ποτέ άλλοτε τους τελευταίους μήνες. Δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου, να μην στέκεται στους υφιστάμενους εσωκομματικούς μηχανισμούς και θεωρεί, όπως προκύπτει από όσα είπε στην ομιλία του, ότι η πλειοψηφία της βάσης θα είναι μαζί του, θα τον στηρίξει, θα του δώσει τον χρόνο που θέλει, όπως ανέφερε, για να επανιδρύσει το κόμμα, αλλά και να κάνει την προοδευτική αντεπίθεση πράξη.

Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Με την ομιλία του θέλησε ουσιαστικά να ακυρώσει τη θεωρία που έρχεται από τις ΗΠΑ, περί «κουτσής πάπιας» και να δείξει στα μέλη ότι δεν φοβάται, δεν υποκύπτει στα κελεύσματα της κομματικής γραφειοκρατίας που όντως, και εδώ είχε δίκιο, κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κολλημένο και του στέρησε την αναγκαία αναγέννηση και την μετεξέλιξη του σε ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα.

Σε πολλά σημεία των αναφορών δεν είχε άδικο όσον αφορά την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όλα αυτά πλέον επισκιάζονται από την κίνησή του να προσφύγει στη βάση.

Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία ήταν αυτό κατά κάποιο τρόπο, μετά τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Εξάλλου ο ίδιος το είχε πει ευθέως ότι θα προτιμήσει να προσφύγει στη βάση και μένει τώρα να φανεί ποιος ή ποιοι-ες θα βρεθούν απέναντί του.

Τα πάντα είχαν δρομολογηθεί από το πρωί της Κυριακής για το τι θα επακολουθήσει αλλά όλα άλλαξαν μετά την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα.

Μια βασική αρχή είναι ότι δεν λύνεται, κόβεται και ο Στ. Κασσελάκης, είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, είτε συμφωνεί, επέδειξε πολιτικό θάρρος. Μένει να φανεί κατά πόσο θα κερδίσει το στοίχημα που ουσιαστικά βάζει ο ίδιος με τον εαυτό του.

Σίγουρα δεν θα πλήξουμε…