Θερμή ήταν υποδοχή που επιφύλαξε η Βουλή στην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία εξέπεμψε από κοινού με τον Κώστα Τασούλα το μήνυμα της επανεκκίνησης και αναγέννησης της Ευρώπης μέσω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα, όπως γράφει ο «Βηματοδότης» επιφύλαξε μια έκπληξη στην κυρία Μέτσολα η οποία κατάγεται από την Μάλτα, αποκαλύπτοντάς της ότι τα μηχανήματα του πρώτου ελληνικού νομισματοκοπείου στην Αίγινα, όπου εκδόθηκε το 1828 το πρώτο νόμισμα, ο φοίνικας, προέρχονταν από την Μάλτα .«Έτσι με τέτοια μηχανήματα, στήθηκε το πρώτο νόμισμα της αναγέννησης της Ελλάδος. Η αναγέννηση, λοιπόν, έχει ρίζες και στη Μάλτα, έχει ρίζες και στην Ελλάδα», είπε ο κ. Τασούλας.

Για την ιστορία τα μηχανήματα αυτά αγοράστηκαν από την Μάλτα από τον Αλέξανδρο Κοντόσταυλο, τον οποίο ο Καποδίστριας διόρισε μέλος της οικονομικής επιτροπής και τον έστειλε εκεί για να αγοράσει τα μηχανήματα με τα οποία κόπηκε το πρώτο ελληνικό νόμισμα.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ακολούθως η υψηλή προσκεκλημένη μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και είχε συνάντηση με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών ομάδων.

Δεύτερη ευκαιρία για το Κράτος Δικαίου

Παράλληλα, μια είδηση που βγήκε από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την εκ νέου αξιολόγηση της Ελλάδος σε ζητήματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου.

Όπως είπε η κ. Μέτσολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει μια καθολική επισκόπηση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες ανά χώρα, χωρίς να πολιτικοποιηθούν τα ευρήματα. Τί σημαίνει αυτό; Πως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα για να διορθώσει παθογένειες και κακώς κείμενα και κυρίως μια δεύτερη ευκαιρία για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από το πόρισμα – κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, για όσο η υπόθεση των υποκλοπών θα «σέρνεται» στα εισαγγελικά γραφεία και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου θα παραμένουν στο απυρόβλητο. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δήλωσε πως «το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο από ποτέ» με την κυρία Μέτσολα να αναγνωρίζει πως έγιναν σημαντικά βήματα στην Ελλάδα για τη διαφάνεια και την ισότητα

Το γεύμα στο Βυζαντινό Μουσείο και η τουρκική εισβολή

Ήταν ένα τραπέζι με ελληνικές λιχουδιές (mousaka κτλ.), αυτό που πρόσφερε στο Βυζαντινό Μουσείο ο βουλευτής Σερρών και υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Δύο πράγματα δέσποσαν στη συζήτηση. Οι επικείμενες ευρωεκλογές και πώς αυτές θα ενισχυθούν ώστε να αναχαιτισθεί η αποχή και τα 50 χρόνια που εφέτος κλείνουν από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Ρομπέρτα δεν παύει όπου πάει όπου σταθεί να μιλά για την εισβολή ζητώντας να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.