Με μία ιδιότυπη τακτική και με ένα διαρκές «μασάζ» στους αγρότες, μέσω της επανάληψης της θέσης ότι «τα αιτήματα τους είναι δίκαια, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια στενά», η κυβέρνηση ουσιαστικά… συνδιοργάνωσε την συντεταγμένη τους παρουσία στο Σύνταγμα το απόγευμα της Τρίτης.

Από τις συνεννοήσεις με την Αστυνομία, η οποία συνόδευσε και οδήγησε τη φάλαγγα των τρακτέρ στο Σύνταγμα μέχρι την εμφατική καλλιέργεια της αίσθησης, ότι οι κινητοποιήσεις είναι δικαιολογημένες και έχουν λαϊκή αποδοχή, ο στόχος ήταν να αποφευχθεί μία μετωπική σύγκρουση και να κυριαρχήσει ο κατευνασμός.

Το δέλεαρ που φαίνεται ότι έχει επινοηθεί, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις αντιδράσεις των αγροτών για τη νέα ΚΑΠ, οι οποίες συμπίπτουν και με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να εκκινήσει μία νέα συζήτηση για την ρεαλιστική αναπροσαρμογή της.

Το στοιχείο αυτό συμπίπτει και με την κοινή πρωτοβουλία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου προς αυτήν την κατεύθυνση, εν όψει των ευρωεκλογών και του διαστήματος που θα ακολουθήσει.

Παρά ταύτα, για την ελληνική περίπτωση εκκρεμεί το μεγάλο θέμα της ανοικοδόμησης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί αγκάθι.

Πάντως, είναι φανερό ότι στην παρούσα συγκυρία έχει επιτευχθεί μία ιδιόμορφη ισορροπία. Από τη μία, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την ανεξέλεγκτη σύγκρουση και από την άλλη, οι αγρότες φαίνεται ότι θα αποφύγουν – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – ακραίες μορφές αντίδρασης, ώστε να διατηρήσουν ένα μίνιμουμ επίπεδο αποδοχής και νομιμοποίησης των κινητοποιήσεων τους.