Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το νομοσχέδιο που φέρνει τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σήκωσε το γάντι σε αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην αποχώρηση του κόμματος από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.

Αρχικά, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Σήμερα δεν συζητάμε καμία μεταρρύθμιση, αλλά τη νομοθέτηση του ποινικού λαϊκισμού. Για μία ακόμα φορά το επικοινωνιακό περιτύλιγμα απέχει από την πραγματικότητα. Για πολλοστή φορά μέσα σε 5 χρόνια η κυβέρνησή σας  τροποποιεί τους Ποινικούς Κώδικες με βάση αποκλειστικά τις ανάγκες της επικαιρότητας». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Είναι πρωτότυπο μια κυβέρνηση που κυβερνά σχεδόν μισή δεκαετία τη χώρα, να εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών αλλά και ως δήθεν αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος «νόμος και τάξη».

Η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει ένα οργανωμένο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αυξάνει οριζόντια τις ποινές, λες και αυτό από μόνο του αρκεί, για να αλλάξει την εικόνα της πλήρους αποτυχίας  να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια. Αποτελεί επιλογή σας να μπαίνουν πλέον στη φυλακή όσοι τους επιβάλλονται ποινές πάνω από 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Προκρίνει την προχειρότητα»

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη «το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες καταργεί και συρρικνώνει θεσμικές εγγυήσεις και διαδικασίες της ποινικής δίκης που εφαρμόζονται εδώ και 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα και μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη». Επισήμανε ότι αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις από 39 καθηγητές νομικών σχολών της χώρας που υπογραμμίζουν: «Πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου εγείρουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν συντάσσονται από έναν Υπουργό σε συνεργασία με δύο μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά από νομο-παρασκευαστικές επιτροπές», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκτεινε  την αιχμηρή  κριτική του για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, στο οποίο  είπε πώς συνεισφέρει και το παρόν νομοσχέδιο.

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα»

Στη συνέχει απάντησε και στο σχόλιο που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του εγκαλώντας τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν σχέδιο να κοπούν πόροι από την Ελλάδα. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Δεν δέχομαι, λοιπόν, καμία μομφή για την παράταξή μας. Όμως δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως και δεν συμπράξαμε στην εργαλειοποίηση της εξεταστικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τον υπουργό της, γι’ αυτό και οι  βουλευτές μας αποχώρησαν χθες από την επιτροπή-παρωδία.

Βάλατε στο συρτάρι τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την τηλεδιοίκηση, που είναι αποδεδειγμένο ότι αν είχε εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν θα είχαμε θρηνήσει 57 συνανθρώπους μας».

Κλιμακώνοντας περαιτέρω τη επίθεσή του στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου, έθεσε το ερώτημα: «γιατί αφήνετε παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ποιους προστατεύετε;».

«Πως είναι δυνατόν σχεδόν η δικαιοσύνη να μην έχει καλέσει τον κ. Δημητριάδη»

Για την  ανεξαρτησία της ηγεσίας της δικαιοσύνης, που όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης θέτει συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δεσμεύτηκε πώς «το ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει αυτό να αλλάξει! Για να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών και να σταματήσουν τα παιχνίδια σας με τη δικαιοσύνη. Γιατί αυτά που κάνετε εσείς, τα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δικαστική εξουσία.

Και επειδή ο κ. Πρωθυπουργός διερωτάται από που κι ως που οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν κρίσεις για την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας. Διαβάζουν τον ξένο τύπο, που παρακολουθεί και γράφει τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τους κάνει εντύπωση -όπως κάνει και σε εμάς-, πως είναι δυνατόν σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών η δικαιοσύνη να μην έχει καλέσει τον κ. Δημητριάδη, τους επιχειρηματίες, τον διοικητή της ΕΥΠ. Δηλαδή αυτό νομίζετε έχει περάσει στα ψιλά γράμματα;

Δεν εντυπωσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πως σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψή του σκανδάλου το πρόσωπο – κλειδί δεν έχει κληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και αναρωτιέστε από που μαθαίνουν και τι ξέρουν οι Ευρωβουλευτές; Διαβάζουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και για τα οποία είστε απολύτως υπεύθυνοι», τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Τον κάλεσε να υιοθετήσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία για τέσσερα χρόνια μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης, απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης.

«Οι αγρότες δεν βρήκαν αξιόπιστο συνομιλητή»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε την ομιλία του χαιρετίζοντας το χθεσινό εντυπωσιακό  πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα: «Τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της Αθήνας και έφυγαν. Δυστυχώς, χωρίς οι αγρότες μας να βρουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι το δικό σας Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ, που εσείς γράψατε και εσείς διαπραγματευτήκατε στις Βρυξέλλες, που δημιούργησε όλα τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και δεν κάνετε τίποτα για να τα λύσετε.

Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα συνολικά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση  για μια παραγωγική και εξωστρεφή οικονομία, όπου ο τουρισμός θα είναι πλήρως συνδεδεμένος με την μεταποίηση και την αγροδιατροφή, όπως οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ. Για εμάς, η στήριξη του αγροτικού κόσμου συνιστά προϋπόθεση  για τη δημογραφική, κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της ελληνική περιφέρειας».