Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ανατριχιαστικό είδος μέδουσας, με έναν ασυνήθιστο κόκκινο σταυρό στο σώμα, είδος που έχει παρατηρηθεί μόνο δύο φορές.

Η Santjordia pagesi έχει σχήμα ομπρέλας, διάμετρο 10 εκατοστά και κόκκινη κοιλιά παρόμοια με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Το είδος της αναδείχθηκε πρώτη φορά μέσα από το περιοδικό Zootaxa καθώς τη μελετούσε μια διεθνής ομάδα ερευνητών. Ο κόκκινος σταυρός που έχει η μέδουσα μπορεί να φανεί μόνο από ψηλά και είναι τόσο σπάνια που οι ερευνητές δεν κατάφεραν να συλλέξουν περισσότερα δείγματα από το ομπρελοειδές ημιδιαφανές είδος.

Η μέδουσα μπορεί να βρεθεί μόνο στην καλντέρα Sumisu στα νησιά Ogasawara, νότια του Τόκιο. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες μέδουσες που υπάρχουν στο νησί» είπε ο Andre Morandini, καθηγητής ζωολογίας στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (IB-USP) και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας (CEBIMar) που ήταν στην ομάδα των ερευνητών που μελέτησε τη μέδουσα.

«Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλα σε αυτό το είδος είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομάχου πιθανόν να έχει να κάνει με τη σύλληψη τροφής» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τη Mirror.

«Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλον τον ορυκτό πλούτο»

Η μέδουσα είναι διαφανής -όπως όλες οι μέδουσες- και το έντονο κόκκινο στομάχι της σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα αρπακτικά μετά την κατάποσή της. Όταν ανακαλύπτεται ένα νέο είδος, συνήθως απαιτείται η συλλογή πολλών δειγμάτων, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να συλλεχθούν δείγματα με βάση ένα δείγμα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα άλλο είδος κοντά στη συγκεκριμένη μέδουσα και αναμένουν ότι θα βρεθούν και άλλα σε μελλοντικές έρευνες ωκεανών από τα μέλη της ομάδας.

Η καταγραφή του είδους έγινε το 2002 από το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) Hyperdolphin σε μια τοποθεσία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο αποστολές με ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό. Πρόσθετα δείγματα βρέθηκαν μέχρι το 2020, αλλά δεν ήταν δυνατόν να συλλεχθούν.

Ο καθηγητής Morandini επέστησε την προσοχή στα είδη της περιοχής, τα οποία είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εμπορικά. Οι ερευνητικές ομάδες πιστεύουν επίσης ότι οι μέδουσες μπορεί να έχουν δηλητήριο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. «Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλον τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα ότι το είδος και ο τόπος θα παραμείνουν άθικτοι» αναφέρει ο καθηγητής.