Τουλάχιστον δύο αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα κοντά στην πόλη Γαζίγιεχ, στα παράλια του Λιβάνου, περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως των συνόρων της χώρας με το Ισραήλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή.

Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων, στον νότιο Λίβανο, εναντίον της οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία πλήττει με ρουκέτες περιοχές εντός του ισραηλινού εδάφους. Είναι πολύ σπάνιες οι επιθέσεις του Ισραήλ στο λιβανέζικο έδαφος βορειότερα της μεθορίου.

Οι μάρτυρες άκουσαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και είδαν δύο στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται κοντά στην πόλη. Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, τα πλήγματα προέρχονταν από το Ισραήλ. Στο ένα από αυτά χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «εξετάζει» τις πληροφορίες.

Περισσότεροι από 170 μαχητές της Χεζμπολάχ και σχεδόν 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει η λιβανέζικη οργάνωση αλλά και μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν 10 άμαχοι και πολλοί μαχητές της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει «με αίμα» για τον θάνατο των αμάχων. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ απάντησε ότι ο Λίβανος «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν τα διπλωματικά μέσα δεν καταφέρουν να  απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τη μεθόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ