Η μέθοδος προσέγγισής του ήταν σχεδόν πανομοιότυπη. Ο τελικός σκοπός του ίδιος κι απαράλλαχτος: η ερωτική συνεύρεσή του με νεαρές φοιτήτριες από το ξακουστό Κολέγιο της Ευρώπης (College of Europe) από το οποίο έχουν αποφοιτήσει δεκάδες σημαίνοντα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι προσφάτως τηρείτο ένα είδος «omerta» στους κύκλους του εκπαιδευτικού ιδρύματος που εδρεύει στο Μπριζ του Βελγίου. Πολλοί γνώριζαν, ελάχιστοι μιλούσαν, ουδείς προχωρούσε στο επόμενο βήμα. Όσο γίνονταν γνωστά βυθίζονταν και χάνονταν στα νερά των καναλιών. Τούτη τη φορά ο -σήμερα 50χρονος- καθηγητής βρέθηκε υπόλογος για πράξεις που του αποδίδονται.

Μάλιστα η Επιτροπή του Κολεγίου, που είχε αναλάβει την έρευνα μετά το νέο συμβάν και την καταγγελία που ακολούθησε, αποφάσισε πως ο έμπειρος ακαδημαϊκός δεν είναι δυνατόν να ασκεί άλλο τα καθήκοντά του. Εκ της έρευνας άλλωστε διαπιστώθηκε πως είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας παρενοχλώντας σεξουαλικά νυν φοιτήτρια του.

Ζητήθηκε η απόλυση του καθηγητή μετά από ερωτικά μηνύματα

Φως στη σκοτεινή, ηλεκτρονική και όχι μόνο, δράση του καθηγητή (που ακόμη δεν έχει κατονομαστεί) ήρθε από ένα ρεπορτάζ του Politico. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, πρόκειται για έμπειρο ακαδημαϊκό που διατηρεί «βαθιές διασυνδέσεις με πολιτικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις από την επικοινωνία που είχε το έγκυρο Μέσο με πρώην και νυν σπουδάστριες διεφάνη πως ο καταγγελλόμενος προχωρούσε διαρκώς σε ερωτικές προσεγγίσεις υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια του ρόλου του.

Η πιο φρέσκια περίπτωση αφορά μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, που ως μέλος μιας ομάδας έξι ατόμων, απευθύνθηκε με επιστολή της στην Ιταλίδα πρύτανη Φεντερίκα Μογκερίνι (πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) ζητώντας την απόλυση του 50χρονου καθηγητή που επέβλεπε τη διατριβή της. Η καταγγελία εστάλη επισήμως στις 7 Φεβρουαρίου – πριν από δώδεκα ημέρες.

Πρόταση για δείπνο και ποτό

Σε αυτήν η καταγγέλλουσα, που είχε ήδη ζητήσει ακρόαση, έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενη επικοινωνία που την έφερνε σε άβολη θέση. Κατά την ίδια, ο άνδρας αυτός της έστελνε, μέσω του προσωπικού ταχυδρομείου του, λεπτομέρειες και φωτογραφίες για την προσωπική ζωή του εκδηλώνοντας παράλληλα τα συναισθήματά του για εκείνη.

«Αν τολμούσα, θα πρότεινα να σου ετοιμάσω το δείπνο ένα βράδυ», είχε γράψει σε email τον περασμένο Νοέμβριο, συνοδεύοντας την έμμεση πρόσκλησή με μια φωτογραφία ενός πιάτου με ριζότο και γαρίδες. Σε άλλη στιγμή τής είχε εκφράσει την επιθυμία να πιούν ένα ποτό παρέα.

Βάσει της επώνυμης καταγγελίας, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια επιχείρησε να τον επαναφέρει στη θέση του κι αυτός σταμάτησε να την ενοχλεί, αλλά εμμέσως πλην σαφώς την είχε απειλήσει πως αν διαρρεύσει κάποια από τις συνομιλίες τους θα κάνει κακό στη φήμη της.

Παρόλα αυτά και μετά το χειμερινό διάλειμμα λόγω εορταστικής περιόδου η νεαρή κοπέλα, μ’ ένα σύνολο 62 σελίδων σ’ έναν φάκελο, αιτήθηκε συνάντηση με τον επικεφαλής κοινωνικής πρόνοιας του πανεπιστημίου και ταυτόχρονα απευθύνθηκε στην πρύτανη υποστηρίζοντας πως έχει υποστεί σεξουαλικό και ψυχολογικό εκφοβισμό.

Στην επιστολή που ήρθε ως συνέχεια της ενημέρωσης και υπεγράφη από φοιτητές και πρώην υπαλλήλους του Κολεγίου έγιναν αναφορές για το κλίμα ανασφάλειας που είχε καλλιεργηθεί σκόπιμα από τον καθηγητή, εκπορευόμενο από τη θέση εξουσίας του, και για επανάληψη των μεθόδων του.

Ο καταγγελλόμενος άνδρας αρνήθηκε κάθε ισχυρισμό, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανόνας που ελέγχει την κατάλληλη ή ακατάλληλη συμπεριφορά μεταξύ καθηγητή και φοιτητή». Και υπογράμμισε ότι «να στέλνεις email σε φοιτητές είναι ok, όπως και να τους βλέπεις. Διαφορετικά το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Το βεβαρυμμένο παρελθόν του καθηγητή

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω άνδρας βρίσκεται σε παρόμοια θέση απολογίας για τη συμπεριφορά και τη στάση του.

Το 2012 του είχε κληθεί να ζητήσει συγγνώμη για ένα περιστατικό με φοιτήτρια που έλαβε χώρα σε μπαρ του Μπριζ. Ο ίδιος είχε δει τη φοιτήτριά του εκεί και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα τής έστειλε μήνυμα στο Facebook ρωτώντας την αν τον σνομπάρει και γι’ αυτό δεν του μιλά.

Αφότου η φοιτήτρια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σε υψηλόβαθμό στέλεχος του πανεπιστημίου, ο καθηγητής αναγκάστηκε να της στείλει απολογητικό σημείωμα μεταμέλειας για την «παρεξήγηση» όπως είχε δικαιολογηθεί.

Στην πρόσφατη καταγγελτική επιστολή αναφέρθηκε πως το στέλεχος που τον είχε εν μέρει καλύψει τότε ήταν ο Γιοργκ Μόναρ, μετέπειτα πρύτανης του Κολεγίου ως το 2020 όταν τον διαδέχθηκε η Φεντερίκα Μογκερίνι. Επί των ημερών του σημειώθηκε ότι ο καθηγητής προήχθη παρά τα όσα του προσάπτονταν.

«Είχε ξεπεράσει τα όρια της απαραίτητης επαγγελματικής απόστασης μεταξύ καθηγητή και φοιτητή αλλά χωρίς βαθύτερες προθέσεις», αποκρίθηκε ο Μόναρ στο Politico όταν ρωτήθηκε για το συμβάν.

Ο καθηγητής είχε δεσμευτεί ότι στο μέλλον θα απέφευγε οποιοδήποτε τέτοιο ολίσθημα, εκ των υστέρων όμως αποδείχθηκε πως συνέχισε να δρα ανεξέλεγκτα.

«Αγόρασα κουζινομάχαιρο, θα τον μαχαίρωνα»

Το 2014 ακόμη μια φοιτήτρια του Κολεγίου της Ευρώπης είχε απευθυνθεί στη διοίκηση για να αναφέρει πως δεχόταν αδιάκοπα μηνύματα που αποτελούσαν σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι μια βραδιά ο καθηγητής την ακολούθησε ενόσω επέστρεφε στο οίκημά της.

«Αγόρασα ένα κουζινομάχαιρο και είπα στον εαυτό μου πως αν μπει στο δωμάτιό μου θα τον μαχαιρώσω. Θα είναι αυτοάμυνα», ανέφερε στο Politico η γυναίκα προσθέτοντας ότι έλεγχε συστηματικά το υπνοδωμάτιό της έντρομη κάθε φορά που έμπαινε σε αυτό μετά το περιστατικό.

«Δεν την γνωρίζω αυτή την ιστορία, δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε», αποκρίθηκε ο καθηγητής όταν ρωτήθηκε σχετικώς. Όταν η φοιτήτρια έθεσε τις ανησυχίες της στο κολέγιο, δεν εισακούστηκε όπως η ίδια υποστήριξε.

«Δεν πήγα στην τελετή αποφοίτησης, ήθελα μόνο να φύγω από το Μπριζ, είχε γίνει κόλαση», συμπλήρωσε αντίθετα η πρώην φοιτήτρια.

«Ξέρω ότι είναι περίεργη πρόταση, βασίζομαι στο χιούμορ και στα μάτια μου»

Λίγα χρόνια αργότερα, ο ίδιος καθηγητής απέστειλε email σε άλλη φοιτήτριά του μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του, ρωτώντας αν θα ήθελε να δειπνήσουν μαζί κάποιο βράδυ. Το email αυτό ήταν στη διάθεση του Politico.

«Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε σε εστιατόριο που ένας φοιτητής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά» ήταν η πρότασή του. «Θα καταλάβαινα αν απέρριπτες την πρόταση μου, αφού ξέρω ότι είναι περίεργη, αντιεπαγγελματική, δεν είναι δεοντολογική, ενοχλητική», προσέθεσε αναφέροντας την ανισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο στην πρόσκλησή του.

Ωστόσο, συνέχισε σημειώνοντας πως «δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κανένα είδος εξουσίας για να σε πείσω. Γι’ αυτό, βασίζομαι μονάχα στο χάρισμά μου, στο καταπληκτικό χιούμορ και στα μάτια μου. Ή πιο πιθανά στην προθυμία σου να αποφύγει την καντίνα για μια φορά».

Δύο μέρες αργότερα τής έστειλε ξανά, αυτή τη φορά από email άλλου πανεπιστημίου που συνεργάζεται. «Δεν ήθελα να σ’ ενοχλήσω στο ποτό. Ήσουν τόσο όμορφη που ήταν δύσκολο να το πιστέψω στην πραγματικότητα. Ήμουν αρκετά ταραγμένος» τής είχε γράψει.

«Ένιωσα απροστάτευτη»

Ο καταγγελλόμενος ήταν αυτός που επέβλεπε την πτυχιακή εργασία της νεαρής φοιτήτριας κι ο μοναδικός που τη βαθμολογούσε. Η δική του αξιολόγηση αντιστοιχούσε στο 50% του συνολικού βαθμού του πτυχίου της. Άρα ήταν εύκολο να εκμεταλλευτεί τη θέση του για να επιτύχει τον σκοπό του.

«Με έφερε σε μια πολύ άβολη κατάσταση διότι σκέφτηκα πως αν το διακόψω αυτό, μπορεί να επηρεάσει την ακαδημαϊκή καριέρα μου» τόνισε η γυναίκα. «Ένιωσα απροστάτευτη με πολλούς τρόπους» κατέληξε λέγοντας πως τα emails συνέχισαν να έρχονται σωρηδόν.

Ο καθηγητής αρνήθηκε ξανά κάθε καταγγελία λέγοντας πως αγνοεί το περιεχόμενό τους. «Απορρίπτω κατηγορηματικά τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται για εμένα» επεσήμανε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του και τη θέση του στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Αποκλειστική ευθύνη του καθηγητή, καμία συναίνεση

Παρόλα αυτά η Επιτροπή Ακροάσεων του Κολεγίου δεν πείστηκε από την προσπάθεια του καθηγητή να πείσει πως κάποιες εξ αυτών ήταν ιδιωτικές συνομιλίες στο πλαίσιο της σχέσης με τους φοιτητές του. Συνομιλίες περισσότερο χιουμοριστικές

Κατέληξε ακόμη ότι ο καθηγητής άσκησε πίεση στη μαθήτριά του να αναπτύξει μια «οικεία και ρομαντική σχέση» μαζί της «μοιράζοντας προσωπικές πληροφορίες, οικείους προβληματισμούς, φωτογραφίες, πάθη και ενδιαφέροντα, προσκλήσεις για δείπνο και για ποτό σε επαναλαμβανόμενα μηνύματα».

Όπως επίσης κατέγραψε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή συναίνεση. Αντιθέτως «η δημιουργία αυτής της κατάστασης ήταν αποκλειστική ευθύνη του καταγγελλόμενου», όπως υπογραμμίστηκε. Ο καθηγητής αρνήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στο πόρισμα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Κολεγίου, εναπόκειται πλέον στην πρύτανη να εγκρίνει ή ν’ απορρίψει την πρόταση παύσης που πρότεινε η Επιτροπή.