Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ σε κέρδη για πρώτη φορά πέρυσι. Η άνοδος των επιτοκίων χάρισε στις περισσότερες από αυτές κέρδη ρεκόρ.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη των 20 μεγαλύτερων τραπεζών εκτινάχθηκαν στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα τρία τέταρτα των δανειστών του ομίλου πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτή η εκτίναξη επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των χρημάτων που επιστρέφουν στους επενδυτές. Παράλληλα, ενίσχυσε τις μετοχές τους, με έναν δείκτη των δανειστών της περιοχής να κερδίζει περίπου 20% πέρυσι. Το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί καθώς ο άνεμος από τα επιτόκια υποχωρεί.

Παρ’ όλα αυτά πολλές τράπεζες είναι αισιόδοξες ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αυξάνουν την κατώτατη γραμμή. Το δείγμα που χρησιμοποιεί το Bloomberg δεν περιλαμβάνει την UBS Group AG, τα κέρδη της οποίας εκτινάχθηκαν στα 29 δισ. δολάρια πέρυσι λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.

Υψηλά μερίσματα

Η κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων είναι προφανές ότι θα έχει αντανάκλαση στους μετόχους. Αυτό είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό σε συνέντευξή του ο Αντρέα Ενρία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της (ΕΚΤ), είχε δηλώσει ότι μετά από μια κερδοφόρα χρονιά όπως το 2023 οι ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζουν να καταβάλουν μερίσματα αξίας 70 δισ. ευρώ.

«Οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες, σχεδιάζουν διανομές που είναι σύμφωνες με τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε με επιφύλαξη.