Σε ένα περιβάλλον χαμηλής, αλλά όχι όσο αρχικά εκτιμήθηκε, ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, η Deutsche Bank προχώρησε σε μικρή αναβάθμιση των προβλέψεων της για την πορεία του ΑΕΠ το 2024, από 0,2% σε 0,4%. Για το 2025, η πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ παραμένει αμετάβλητη στο 1,5%, σύμφωνα με τον ot.gr.

Όπως εξηγεί, η αναβάθμιση για το 2024 αντικατοπτρίζει την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, τις δευτερογενείς επιδράσεις από την ήπια προσγείωση της αναπτυξιακής τροχιάς των ΗΠΑ και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση, ειδικά στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, για την Ελλάδα, η εκτίμηση παραμένει ίδια, με την Deutsche Bank να εκτιμά ανάπτυξη 1,1% φέτος και 2,2% το 2025, ενώ ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 2,4% και 2% τις δύο χρονιές. Αναφορικά με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται να υποχωρήσει στο 6% το 2024 και στο 5% το 2025, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 1% τις δύο χρονιές.

Όπως υπενθυμίζει η Deutsche Bank, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το 3ο τρίμηνο του 2023 και ανέμενε περαιτέρω μικρές συρρικνώσεις το 4ο τρίμηνο του 2023 και 1ο τρίμηνο του 2024, με μια ήπια ύφεση. Τα προκαταρκτικά στοιχεία όμως για το 4ο του 2023 έδειξαν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη αντί να υποχωρήσει, πράγμα που σημαίνει ότι μια τεχνική ύφεση αποφεύχθηκε, έστω και οριακά. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν επίσης ισχυρότερη από την αναμενόμενη το δ’ τρίμηνο του 2023.

Το ισχυρότερο τελευταίο τρίμηνο σημαίνει ισχυρότερο αποτέλεσμα μεταφοράς για το 2024. Σε συνδυασμό με τα έμμεσα οφέλη μέσω του εμπορίου από μια ισχυρότερη προοπτική για τις ΗΠΑ και τις αναβαθμίσεις στη Γαλλία και ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ισπανία, η Deutsche Bank αύξησε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2 π.μ. στο 0,4%.

Η αδυναμία που αντιμετωπίζει η Γερμανία

Η αναβάθμιση θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η συνεχιζόμενη αδυναμία στη Γερμανία. Στην πραγματικότητα, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την πιθανότητα ασθενέστερης αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, με την τράπεζα να διατηρεί την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο -0,2% για το 2024 προς το παρόν.

Οι αποκλίνουσες συνθήκες στα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι ένα θέμα στο οποίο έχει επιστήσει την προσοχή στο παρελθόν. Αυτά τα κράτη μέλη που εκτίθενται περισσότερο στη μεταποίηση ήταν πιο αδύναμα σε σύγκριση με εκείνα τα κράτη μέλη που εκτίθενται περισσότερο στον τουρισμό και τις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως εκ τούτου, παρά την αναβάθμιση των προβλέψεων για τη ζώνη του ευρώ, η Deutsche Bank δεν προχωρά σε μεγάλες αλλαγές των εκτιμήσεων της για την οικονομία. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ επιδεικνύει κάποια ανθεκτικότητα, ενώ υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η νομισματική μετάδοση μπορεί να κορυφωθεί νωρίς, η μεταποίηση έχει φτάσει στον πάτο και η αγορά εργασίας αντέχει.