Νέοι εσωτερικοί τριγμοί σημειώθηκαν στη Κουμουνδούρου μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να «βάλει» στο τραπέζι ζητήματα αλλαγής ονόματος, σήματος και δομών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ερωτηματολογίου που έθεσε υπόψη στα μέλη του κόμματος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί της Κυριακής έχουν προβεί σε πύρινες δηλώσεις όσον αφορά τις κινήσεις του Προέδρου.

Την αρχή έκανε η κυρία Γεροβασίλη η οποία άδειασε τον Στέφανο Κασσελάκη, για το ερωτηματολόγιο, ζητώντας άμεσα την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής πριν από το συνέδριο που θα αρχίσει την Πέμπτη.

Στη δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη, υπάρχει ένα αιχμηρό σχόλιο: Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σπίρτζης: «Να προσγειωθεί στην πραγματικότητα»

Επίθεση εναντίον του κ. Κασσελάκη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σπίρτζης, καλώντας τον να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός «να μην έχει καταθέσει ο Πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος».

Μάλιστα, όπως υποστήριξε με αυτή την τακτική «ο κ. Κασσελάκης στενεύει το όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι ή αριστερά ή Κεντροαριστερά». Χαρακτήρισε δε ως μη σοβαρά αυτά τα πράγματα, καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος.

Από την πλευρά του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πάνος Ρήγας, υπογράμμισε ότι «πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον Πάνο Ρήγα, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση».

Προς υπεράσπιση Κασσελάκη η Τζάκρη

Από την άλλη πλευρά, η βουλευτής και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη με δήλωσή της τονίζει πως «στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων». Μάλιστα, η ίδια μετα τις αντιδράσεις των στελεχών κάνει λόγο για αρχηγίσκους: «Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους: Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Επιμένει ο Κασσελάκης

Παρά τις αντιδράσεις, ο Πρόεδρος του κόμματος με ανάρτησή του στα social media φαίνεται να επιμένει καλώντας όλους να μπουν στο ερωτηματολόγιο προκειμένου «να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου». «Ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα»», τονίζει στην ανάρτηση – απάντηση του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο», τονίζει και προσθέτει πως «οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».