Μια τελευταία πρόκληση είχε μπροστά της η Εθνική ομάδα πόλο των Ανδρών, στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ντόχα, με την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου να αντιμετωπίζει τη Σερβία, για την 5η θέση της διοργάνωσης και το φινάλε ήταν εξαιρετικό. Η Ελλάδα εμφανίστηκε σοβαρή και με διάθεση στο παιχνίδι της, επικρατώντας των «Πλάβι» με 15-11.

Έχοντας θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, δικαίως, από τις διαδοχικές επιτυχίες των τελευταίων ετών, στις τάξεις της «γαλανόλευκης» υπήρχε πικρία για τη μη είσοδο στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ωστόσο ο αθλητισμός είναι έτσι, με τον Θοδωρή Βλάχο και τους Έλληνες διεθνείς να σκέφτονται από τώρα τον μεγάλο στόχο της φετινής χρονιάς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Έχοντας επικρατήσει του Μαυροβουνίου στα πέναλτι για τις θέσεις 5 έως 8, η Εθνική ήθελε να κλείσει με χαμόγελο αυτό το ταξίδι στη Ντόχα, καθώς όπως επεσήμαναν αυτές τις ημέρες τα μέλη της, κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό, διότι απέναντι στους ίδιους αντιπάλους θα αγωνιστεί η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια ακόμη νίκη επί των Σέρβων στις τελευταίες διοργανώσεις και αυτό μόνο αμελητέο δεν μπορεί να αποτελεί.

Για δθόμισι οκτάλεπτα η Εθνική ομάδα ήλεγχε απόλυτα την αναμέτρηση, ωστόσο οι Σέρβοι προς το τέλος του τρίτου οκταλέπτου αντέδρασαν και μείωσαν επικίνδυνα, όμως η Ελλάδα λειτούργησε με ψυχραιμία και με δικό της σερί άνοιξε εκ νέου τη διαφορά, για να φθάσει στη νίκη και στην 5η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, μπορεί οι Σέρβοι να προηγήθηκαν, ωστόσο ο Στέλιος Αργυρόπουλος ισοφάρισε σε 1-1 στο 6:41, ενώ στο 4:54 ο Νικολαΐδης κέρδισε πέναλτι, με τον Βλαχόπουλο να γράφει το 2-1. Η ισοφάριση των Σέρβων δια χειρός Ραντζέλοβιτς ήρθε άμεσα (2-2), όμως κλέβοντας τη μπάλα, ο Ντίνος Γενηδουνιάς στην κόντρα έβαλε εκ νέου μπροστά την Ελλάδα. Στο 2:37 ο Παπαναστασίου «ειδε» την κίνηση του Κάκαρη στα 2μ., με τον Έλληνα φουνταριστό να γράφει το 4-2. Στα 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου οκταλέπτου, ο Κώστας Κάκαρης, κυριάρχησε στα 2μ. και έγραψε το 5-2 για την Εθνική ομάδα.

Από εκεί που το άφησε η Εθνική ομάδα και στο 2ο οκτάλεπτο, καθώς με γρήγορο σουτ από την περιφέρεια ο Νίκος Γκίλλας έγραψε το 6-2 για την Ελλάδα στο 7:32, με τον Ούμποβιτς να μειώνει σε 6-3 σε παίκτη παραπάνω των Σέρβων, αμέσως μετά. Στη συνέχεια, ο Κάκαρης κέρδισε αποβολή και ο Στάθης Καλογερόπουλος χωρίς να το πολυσκεφτεί εκτέλεσε άψογα στο παραπάνω για το 7-3 της Ελλάδας στο 6:25. Εκ νέου ο Ούμποβιτς μείωσε με γύρισμα λίγο μετα (7-4), όμως στο 4:37 με ένα φανταστικό σουτ, ο Καλογερόπουλος ανέβασε τη διαφορά στο 8-4. Συνεχόμενες αποκρούσεις του Ζερδεβά κράτησαν τη διαφορά στην ίδια τιμή για την Ελλάδα για αρκετά λεπτά, μέχρις ότου ο Ντούσαν Μάντιτς μειώσει σε 8-5 στο 1:06 από την περιφέρεια. Στα τελευταία 19 δευτερόλεπτα, ύστερα από τάιμ άουτ, οι Σέρβοι έπαιξαν με παίκτη παραπάνω και ο Ζερδεβάς «κατέβασε» ρολά σε δύο διαδοχικά σουτ εξ επαφής από τα σερβικά δοκάρια, διατηρώντας το 8-5. Στο τέλος της 2ης περιόδου η Ελλάδα είχε 1/2 προσπάθειες στον παίκτη παραπάνω και 3/4 αποτελεσματικότητα στον παίκτη λιγότερο.

Στο τρίτο οκτάλεπτο, με ένα φανταστικό σουτ, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου έγραψε το 9-5 για την Εθνική ομάδα, με τον Ντράσοβιτς να μειώνει σε 9-6 στο 5:38. Στο 4:16 ο Νίκος Γκίλλας με ένα άκρως δυνατό σουτ από την περιφέρεια σημείωσε στο 10-6 για την Ελλάδα. Οι Σέρβοι με δύο σερί γκολ από Βούτσινιτς και Ντράσοβιτς κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά στο 10-8. Μάλιστα, στο ένα δευτερόλεπτο, ο Μάντιτς σε παίκτη παραπάνω μείωσε σε 10-9, με το παιχνίδι να αποκτά νέο ενδιαφέρον.

Στην τελευταία περίοδο, ένα καθαρό επιθετικό πάνω στον Παπανικολάου, εν τέλει δόθηκε αποβολή, όμως ο Γενηδουνιάς πραγματοποίησε ακόμη ένα κλέψιμο και σε κόντρα, ο Βλαχόπουλος έγραψε το 11-9 στο 5:32. Στο 4:44 ο Γκιουβέτσης από την περιφέρεια, με δυνατό σουτ σημείωσε το 12-9 για την Ελλάδα. Σε παίκτη παραπάνω, ο Ντράσοβιτς μείωσε σε 12-10 για τη Σερβία. Λίγο μετά, η Ελλάδα έβγαλε αποτελεσματικά κρίσιμη φάση σε παίκτη λιγότερο και αμέσως ο Κάκαρης σκόραρε σε παίκτη παραπάνω από ασίστ του Γκίλλα για το 3ο προσωπικό του γκολ.  Δύο λεπτά πριν το τέλος, ο Γκιουβέτσης εκ νέου «σφράγισε», επί της ουσίας, την ελληνική νίκη για το 14-10 και ο ίδιος έκανε το 15-11.

Εξαιρετική εμφάνιση ξανά από τον Μάνο Ζερδεβά, ο οποίος μέτρησε 14 αποκρούσεις. Στην ελληνική 13άδα δεν συμπεριλήφθηκαν ο αρχηγός, Γιάννης Φουντούλης και ο Δημήτρης Σκουμπάκης.

ΕΛΛΑΔΑ – ΣΕΡΒΙΑ 15-11

Οκτάλεπτα: 5-2, 3-3, 2-4, 5-2.

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Γκιουβέτσης 3, Παπαναστασίου 1, Γκίλλας 2, Αργυρόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης 3, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος 2, Τζωρτζάτος, Καλογερόπουλος 2, Παπανικολάου 3.

ΣΕΡΒΙΑ (Ούρος Στεφάνοβιτς): Φιλίποβιτς, Μάντιτς 2, Στραχίνια Ράσοβιτς 2, Πέταρ Γιάκσιτς, Βούτσινιτς 1, Ντράσοβιτς 2, Νίκολα Γιάκσιτς 1, Ούμποβιτς 2, Λούκιτς, Βίκτορ Ράσοβιτς 1, Μίτροβιτς, Λάζιτς.

ΠΗΓΗ: ΚΟΕ