Με περιουσία που, βάσει του Forbes, ανέρχεται στα 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να καταβάλει σχεδόν το 14% αυτής σε πρόστιμο που του επιβλήθηκε από Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν για την εξαπάτηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών σε βάθος δεκαετίας (2011 – 2021).

Ταυτόχρονα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει το δικαίωμα για την επόμενη τριετία να δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως επικεφαλής σε οποιαδήποτε επιχείρηση έχει έδρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Είναι, αναμφίβολα, ένα ισχυρό πλήγμα για τον βασικό υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου που θ’ αναδείξουν τον νέο πλανητάρχη.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Τραμπ εξασφάλιζε χαμηλά επιτόκια έχοντας προηγουμένως παραποιήσει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την ακίνητη περιουσία του. Ήταν μάλιστα περισσότερα από δώδεκα τα κτήρια που υπερτιμήθηκαν προκειμένου ο 77χρονος επιχειρηματίας να βγει ωφελημένος από τις συμφωνίες με τους δανειστές του.

Εκ της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχθηκε πως η εταιρεία του Τραμπ χρησιμοποιούσε κατά κόρον ψευδή νούμερα που απείχαν από την κανονική αξία ακόμη και τέσσερις φορές.

Η δίκη διήρκησε έντεκα εβδομάδες και κατέθεσαν ως μάρτυρες συνεργάτες και τα ενήλικα μέλη της οικογένειά του.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους θα έπρεπε να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες επειδή όλες η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας είναι «υποκειμενικές», συμπληρώνοντας πως κάποιες εκτιμήσεις ήταν το αποτέλεσμα «λανθασμένων υπολογισμών».

Ο Τραμπ και τα παιδιά του επιχείρησαν να μεταφέρουν την ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες στους λογιστές και στους δικηγόρους που είχαν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα.

Υποστήριξε επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ότι στην πραγματικότητα οι τράπεζες δεν είχαν βασιστεί ποτέ στις οικονομικές καταστάσεις πριν αποφασίσουν να του δανείσουν χρήματα, ενώ ότι εξοφλήθηκαν όλα τα δάνεια, χωρίς ωστόσο να πείσει για την αθωότητά του.

Στους δύο μεγαλύτερους γιους του Αμερικάνου επιχειρηματία επιβλήθηκε πρόστιμο 4 εκατομμυρίων δολαρίων στον καθένα.