Το θρίλερ που εκτυλίχτηκε το πρωινό της Δευτέρας, 12/02, άφησε πίσω του τρεις νεκρούς, όταν ο 76χρονος Άρης, αιγυπτιακής καταγωγής και πρώην εργαζόμενος της εταιρείας, εισέβαλε στα γραφεία της ναυτιλιακής στη Γλυφάδα και σκόρπισε τον θάνατο.

Νεκροί από τα πυρά έπεσαν η Μαρία Καρνέση, αδερφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Αντώνης Βλασσάκης, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Δέσποινα Καρνέση, και ο Ηλίας Κουκουλάρης, ο οποίος ήταν υπάλληλος στο λογιστήριο της εταιρείας.

«Δεν ρωτάμε πολλά, καταλαβαίνουμε πως είναι η κατάσταση»

Στο MEGA μίλησε υπάλληλος της εταιρείας, τονίζοντας πως η εντολή που έχουν λάβει από τους προϊστάμενούς τους είναι να συνεχίσουν να εργάζονται όπως πριν.

«Η κατάσταση για εμάς τους υπαλλήλους είναι όπως ήταν και πριν. «Θα συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνατε» και αυτό κάνουμε. Δηλαδή, αν η κυρία Βλασσάκη βρίσκεται στην εταιρεία ή όχι ή αν είναι επικεφαλής ή αν… Εμείς, ξέρετε, έχουμε προϊσταμένους, έχουμε γενικούς διευθυντές. Πρώτα αναφερόμαστε σε αυτούς και μετά αν χρειαστεί θα φτάσουμε στην κυρία Βλασσάκη. Εφόσον οι προϊστάμενοί μας λένε ότι συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και πριν, αυτό κάνουμε».

«Δεν ρωτάμε και πολλά πολλά γιατί καταλαβαίνουμε πως είναι η κατάσταση. Όταν μπαίνουν εκεί που εργάζεσαι και αρχίζουν και πυροβολούν, γιατί που ξέρω εγώ ότι δεν θα σκοτώσει και εμένα; Γιατί όταν άκουγα τους πυροβολισμούς, ήξερα ποιον πυροβολεί;

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, δηλαδή η εταιρεία έχει 10 καράβια. Το κάθε καράβι έχει 26 με 27 άτομα πλήρωμα. Δηλαδή σύνολο, υπάρχει καμία 300αριά άνθρωποι, οι οποίοι είναι στις θάλασσες. Αυτοί πρέπει να φάνε, πρέπει να ντυθούνε. Δεν μπορείς να πεις «α, παιδιά εγώ έχω πένθος, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας γιατί εμείς πάμε να πενθήσουμε», αναφέρει ο μάρτυρας.

«Εμείς όσο και να πονάμε, όσο σοκ και να έχουμε πάθει, πρέπει να είμαστε εδώ πέρα για να φροντίσουμε αυτούς τους ανθρώπους», κατέλληξε ο υπάλληλος της εταιρείας.

«Αυτά γίνονται είτε από πάθος είτε από οικονομικά κίνητρα»

Ο Γιώργος Καλιακμάνης, πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για την υπόθεση.

«Οι μαρτυρίες λένε πως είπε πως θα πάρει να καθαρίσει γιατί θα τον κάψουν. Αν ισχύουν αυτά για τα χρήματα, τότε αυτός θα μπορούσε να πάρει 10 σπίτια. Τι θα μπορούσε λοιπόν, να οπλίσει το χέρι του; Συνήθως αυτά γίνονται είτε από πάθος είτε από οικονομικά κίνητρα. Οι Αρχές ερευνούν ποιος ήταν αυτός που ήθελε να πετάξει από το σπίτι αυτόν τον άνθρωπο.

Προφανώς, ο στόχος του ήταν η Μαρία Καρνέση. Η Μαρία κλείδωσε την πόρτα, που σημαίνει πως ένιωσε ότι κινδυνεύει. Η αστυνομία έχει ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απόρρητου για να δούμε εάν συναντήθηκε ή μίλησε με κάποιον άλλον άνθρωπο ο δράστης».

Πως οδηγήθηκαν στα άκρα οι σχέσεις των αδερφών Καρνέση

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Σπύρος Καρνέσης έβαλε μία κόκκινη γραμμή και έκτοτε θεωρούσε τις αδερφές του, Μαρία και Δέσποινα, καθώς και τον γαμπρό του, Αντώνη Βλασσάκη, ως εχθρούς του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις τους άρχισαν σταδιακά να τον εκτοπίζουν από την επιχείρηση που ίδρυσε. Έφτασαν στο σημείο να απολύσουν τα παιδιά του από την εταιρεία όπου εργάζονταν ως υπάλληλοι και ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου εναντίον μου, οι τρεις πολέμιοι στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η Δέσποινα είχε στο όνομα της τις μετοχές της EPC, σταδιακά με εκτόπισαν από την εταιρεία μου και έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τους υπαλλήλους. Η Δέσποινα απέκλεισε την πρόσβαση μου στην εταιρεία μου και οργάνωσε την απόλυση των παιδιών μου, Ελευθερία και Νικόλα.

Με άλλα λόγια, η Δέσποινα ιδιοποιήθηκε τις μετοχές μου, τις οποίες ναι μεν είχε στο όνομα της αλλά κατ’ εντολήν μου, προκαλώντας μου τεράστιες ζημιές και αφόρητο ψυχικό πόνο για το πισώπλατο χτύπημα αγνωμόνων προσώπων τα οποία ευεργετήθηκαν από μένα».

Ο Σπύρος Καρνέσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι μετοχές των αδερφών του ήταν εικονικές, με τον ίδιο να επιμένει πως οι μετοχές άνηκαν στον ίδιο.

«Πάγια πρακτική των Ελλήνων εφοπλιστών είναι οι μετοχές να μην εκδίδονται στο όνομα του εφοπλιστή. Έτσι κι εγώ δεν φαινόμουν ως μέτοχος, αλλά τα αδέλφια μου. Ωστόσο., είναι πρόδηλο ότι τα αδέλφια μου, Προκόπης, Μαρία και Δέσποινα Καρνέση δεν ήταν τίποτε άλλο από απλοί εντολοδόχοι και όργανα μου.

Τυφλωμένος από την εμπιστοσύνη που τους έτρεφα δεν διενοούμην το ενδεχόμενο της προδοσίας κι έτσι δεν φρόντισα να πάρω κανέναν εντέγγραφο από τα αδέλφια μου. Αλλά ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη! Έτσι προσφάτως περιήλθαν στα χέρια μου καταλυτικές αποδείξεις ότι η EPC είναι δική μου εταιρεία και δεν ανήκει ούτε στην Δέσποινα ούτε στη Μαρία».

Το όνομα της οικογένειας Καρνέση στα Paradise Papers

Τα Paradise Papers προέκυψαν μετά από έρευνα δύο Γερμανών δημοσιογράφων, η οποία αφορά τη λίστα ονομάτων και εταιρειών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως αποκαλύπτεται, μέλη της οικογένειας Καρνέση βρίσκονται στη λίστα των Paradise Papers. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ονόματα του Αντώνη Βλασσάκη και της Μαρίας Καρνέση – Λαδά.

Σε άλλο σημείο εμφανίζεται άλλη εταιρεία, η prime Shipping Company, όπου αναφέρονται τα ονόματα της Δέσποινας και του Αντώνη Βλασσάκη. Το όνομα της Δέσποινας Βλασσάκη αναφέρεται και σε άλλες εταιρείες, που συνοδεύεονται με το πλοίο Beta Shipping.

Στη λίστα των Paradise Papers αναφέρεται, επίσης, το όνομα της οικογένειας Τσιόντση και συγκεκριμένα η Αγγελική Τσιόντση (γεν. Καρνέση), η αδερφή των Σπύρου, Δέσποινας και Μαρίας, η οποία συμμετέχει στην εταιρεία Ocean Trade LTD με τον Αντώνη Βλασσάκη.