«Η ίση πρόσβαση στον πολιτικό γάμο κάνει την ζωή συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών» είπε στην την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Χαρακτήρισε το ζήτημα «υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα» και στάθηκε στις νομικές δυνατότητες που δίνει το νομοσχέδιο στους γονείς των ομόφυλων ζευγαριών όπως και οι δύο γονείς να μπορούν να παίρνουν το παιδί τους από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα πηγαίνουν στον γιατρό ή στην περίπτωση που ένας εκ δύο γονέων χαθεί τα παιδιά αυτά να μην καταλήγουν σε κάποιον μακρινό συγγενή ή ακόμα σε κάποιο ίδρυμα προς αναδοχή.

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

«Είναι αλήθεια ότι δοκιμάζεται η ανοχή των περισσότερων έναντι των λίγων αλλά έτσι φαίνεται η δύναμη της δημοκρατίας να ενσωματώνει κάθε πολίτη της» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην στάση της εκκλησίας. «Ασφαλώς η Πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας αλλά το κράτος οφείλει να προχωράει» είπε υπογραμμίζοντας τον διακριτό ρόλο των δύο θεσμών και θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν κράτος και Εκκλησία διαφώνησαν σε ζητήματα όπως η αποτέφρωση ή ο πολιτικός γάμος αλλά δεν ήταν τελικά ζητήματα που διατάραξαν ούτε την κοινωνική συνοχή ούτε τις σχέσεις με την Εκκλησία. «Ετσι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση» σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι με το νομοσχέδιο δεν θεσμοθετείται καμία αλλαγή στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ούτε κατοχυρώνεται ο χαρακτηρισμός «γονέας 1 και γονέας 2».

«Δεν πρέπει να συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεικες ,διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε και σε όσους διαφωνούν προτάσσοντας το συντηρητικό τους προφίλ λέγοντας με νόημα ότι είναι άλλο πράγμα η συντήρηση και άλλο η οπισθοδρόμηση. «Η συντήρηση δεν είναι δόγμα. Η δική μας παράταξη είναι αληθινά προοδευτική»