Κλιμάκωση και αγωνιστική γραμμή υιοθετούν τα περισσότερα μπλόκα αγροτών στην επικράτεια, μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη που απείχαν από τα πραγματικά αιτήματα και ανάγκες τους.

Τον τόνο της κλιμάκωσης έδωσαν πρώτοι οι αγρότες του Πύργου που πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης και πέταξαν φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γάλα μπροστά στο δημαρχείο.

Την ώρα που εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση της. Στην ουσία, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει πλέον το μήνυμα «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» και αναμένει τις αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, θεωρώντας ότι ήδη υπάρχει πλέον βάση για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους αγρότες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, τάσσονται υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και προτείνουν ακόμη και κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Μάλιστα, οι αγρότες της Επανομής, στη Θεσσαλονίκη, πήραν απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Σήμερα στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι, θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα τους.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.