Κρούσμα βουβωνικής πανώλης καταγράφηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Όρεγκον, όπως αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση κρούσματος καθώς, η ασθένειας έχει εξαφανιστεί πλέον στις ανεπτυγμένες χώρες. Η βουβωνική πανώλη είχε προκαλέσει τη πανδημία μαύρη πανώλη ή μαύρο θάνατο η οποία είχε αφανίσει τον ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα.

Η βουβωνική πανώλη μπορεί να θεραπευτεί, παρόλα αυτά όμως παραμένει μια δυνητικά επικίνδυνη νόσος. Στον ασθενή που καταγράφηκε στις ΗΠΑ και ο οποίος διαμένει στη κομητεία Ντεσούτς, χορηγείται θεραπεία, ενώ εικάζεται ότι  μολύνθηκε από τη γάτα του.

Το κρούσμα εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα ενώ ο υγειονομικός αξιωματούχος στην κομητεία Ντεσούτς Δρ. Ρίτσαρντ Φόσετ, εξήγησε «έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις στενές επαφές του κατοίκου και του ζώου συντροφιάς του και τους δόθηκαν φάρμακα προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια».

Σύμφωνα με τις αρχές, τα συμπτώματα της πανώλης στον άνθρωπο εκδηλώνονται ως και οκτώ ημέρες μετά την έκθεση σε άρρωστο ζώο ή το τσίμπημα ψύλλου-φορέα της νόσου. Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, αδυναμία, ρίγη, μυϊκούς πόνους. Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, η βουβωνική πανώλη μπορεί να εξελιχθεί σε σηψαιμική πανώλη ή πνευμονική πανώλη. Αυτές οι δυο νόσοι θεωρούνται ακόμη πιο σοβαρές.

«Ευτυχώς, το κρούσμα αυτό εντοπίστηκε και του προσφέρθηκε θεραπεία στα πρώτα στάδια της νόσου», κάτι που σημαίνει ότι «παρουσιάζει μικρό κίνδυνο για την κοινότητα», διαβεβαίωσαν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κανένα άλλο κρούσμα πανώλης» δεν επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια «της έρευνας» που διενεργήθηκε, διευκρίνισαν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο ομοσπονδιακό οργανισμό υγείας, κατά μέσον όρο καταγράφονται επτά κρούσματα πανώλης σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ.

Στο Όρεγκον, το προηγούμενο κλινικά επιβεβαιωμένο κρούσμα βουβωνικής πανώλης είχε καταγραφεί το 2015, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της πολιτείας 4,2 εκατ. και πλέον κατοίκων.