Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τηλεγράφημα του Reuters ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στις ΗΠΑ κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία μέσω μεσολαβητών.

Ερωτηθείς εάν αληθεύει το δημοσίευμα του Reuters ότι η Ρωσία υπέβαλε προτάσεις για ειρήνη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, δεν είναι αλήθεια».

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μηνύματα στην Ουάσινγκτον το 2023 δημοσίως και ιδιωτικά μέσω μεσολαβητών, όπως μέσω των Αράβων εταίρων της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν ρωσικές πηγές στο Reuters.

Οι μεσολαβητές συναντήθηκαν στην Τουρκία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν τηλεφώνησε στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, τον Γούρι Ουσάκοφ, τον Ιανουάριο.

Διπλωματική διευθέτηση

«Παραμένουμε ανοιχτοί σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση που θα βασίζεται στη συνεκτίμηση των νόμιμων συμφερόντων μας, που θα βασίζεται στη συνεκτίμηση των πραγματικοτήτων που αναπτύχθηκαν επί πολλά χρόνια και που οδήγησαν τώρα στη σημερινή κατάσταση», δήλωσε την Τετάρτη (14/2) ο  Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην Κρατική Δούμα.

«Ωστόσο, ελλείψει σοβαρών προτάσεων από εκείνους που μας κήρυξαν τον πόλεμο και (λαμβάνοντας υπόψη) την απροθυμία τους να εκτιμήσουν είτε τα συμφέροντά μας είτε τις πραγματικότητες επί του εδάφους, δεν είναι ακόμη δυνατόν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέτοιες επιλογές δεν είναι ορατές», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε πως η Δύση δεν μιλάει πλέον για τη δική της νίκη, αλλά για το πώς δεν «θα αφήσει τον Πούτιν να κερδίσει». «Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν εγκαταλείπουν τα όνειρα να μας προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα. Ωστόσο, βλέποντας τις επιτυχημένες δράσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, η Δύση δεν μιλά πλέον για τη δική της νίκη, αλλά για το πώς να μην αφήσει τον Πούτιν να κερδίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός

Ακολούθως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις αποτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη χώρα του. «Στο πλαίσιο της αυξανόμενης αμοιβαίας κατανόησης με τις χώρες της Ανατολής και του Νότου, φαίνεται λογικό ότι τα σχέδια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία απέτυχαν» ανέφερε, προσθέτοντας πως «οι ίδιοι οι υποστηρικτές των αντιρωσικών πρωτοβουλιών αναγκάζονται να το παραδεχθούν αυτό, αν και είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούν πίεση σε εμάς και τους συμμάχους μας, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό όχι μόνο το καθεστώς του Κιέβου, αλλά και ένα ευρύ οπλοστάσιο εργαλείων υβριδικού πολέμου στην οικονομία, τα χρηματοοικονομικά, τον πληροφοριακό χώρο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό – όλα αυτά τα βλέπουμε καθημερινά».