Ήταν μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της Κεντροαριστεράς. Αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης μιας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής συνάντησης και διεργασιών που θα ενταθεί αναμφίβολα μετά τις Ευρωεκλογές. Το θέατρο Άλφα ήταν κατάμεστο για να ακούσουν τον Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ), τον Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠαΣοΚ) και την Έφη Αχτσιογλου (Νέα Αριστερά).

Η αιφνιδιαστική εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη εν μέσω της εκδήλωσης συγκέντρωσε τα φώτα και προκάλεσε συζητήσεις και σχόλια.

Υπήρξαν κάποιες σκόρπιες αποδοκιμασίες που δε συνεχίστηκαν καθώς ο δημοσιογράφος και συντονιστής Δημήτρης Τερζής και η Εφη Αχτσιόγλου λειτούργησαν κατευναστικά με την δεύτερη να τον καλωσορίζει από μικροφώνου, λέγοντας: «γειά σου Στέφανε».

«Έχουμε την αιφνιδιαστική άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη, παρακαλώ να κρατηθεί ένας πολιτισμός και μια ηρεμία, θα του δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό» είπε ο Δ. Τερζής.

Αφνιδιασμένος έδειξε και ο Δ. Τεμπονέρας από την εμφάνιση Κασσελάκη, στη σκιά αναφορών για «ηχορύπανση» και «Δούρειος Ίππος» εντός ΣΥΡΙΖΑ και τα επικριτικά σχόλια στελεχών για έλλειψη νομιμοποίησης και μονομερείς ενέργειες που στόχο έχουν να διαφημίσουν τον εαυτό του περισσότερο από το ίδιο το κόμμα.

«Πρόεδρε, καλησπέρα. Σε καλωσορίζουμε στην εκδήλωση. Αν και Τρίτη και 13 με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μία συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεις επίσης πως η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα».

Τεμπονέρας: Απένατι στο Μητσοτάκη όχι ποιος αλλά πως

Πέρα από την παρουσία του Στ. Κασσελάκη που δεν θέλησε να παρέμβει με το επιχείρημα ότι είναι παρών ως ομιλητής ο Δ. Τεμπονέρας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, η ουσία ήταν αλλού: ποιος μπορεί να κερδίσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι μπορεί να κάνει ο ευρύτερος, διασπασμένος χώρος;

Η λογική του Δ. Τεμπονέρα ήταν ότι στο DNA των δημοκρατικών ανθρώπων κατά συνέπεια και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να επιδιώκουν συνθέσεις και υπερβάσεις, ενωτικές πρωτοβουλίες με στόχο να φανεί φως στον ορίζοντα, με δρομολόγηση κυβερνητικής διεξόδου.

«Είμαστε εδώ να συζητήσουμε δημόσια και στο φως αυτό που συζητάει η κοινωνία. Τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων. Το σωστό ερώτημα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη, όχι «ποιος», αλλά «πως». Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο», ανέφερε ο Δ. Τεμπονέρας.

Αχτσιόγλου: Προηγείται η κοινωνική απεύθυνση

Η Έφη Αχτσιογλου επεσήμανε ότι προηγείται η κοινωνική απεύθυνση, η ταξική απεύθυνση από τις αόριστες αναφορές σε μια δημοκρατική παράταξη που ερήμην πολιτικών προϋποθέσεων πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τη Δεξιά.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτός ο συνασπισμός των κοινωνικών δυνάμεων δεν θα μπορέσει ούτε να συγκροτηθεί πολιτικά ούτε να εκφραστεί κυρίαρχα αν ακολουθούνται λογικές μέσου όρου» ανέφερε και συμπλήρωσε: Αυτός ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Και αν, όπως ταυτόχρονα πιστεύω, υπάρχουν δυνάμεις που ασφυκτιούν σήμερα στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών και ευρύτερα στο χώρο της σύγχρονης Αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, τις καλώ να κάνουν το βήμα, να προτάξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα του πολιτικού περιεχομένου. Ο πολιτικός χρόνος δεν υπακούει στη λογική του ώριμου φρούτου- ειδικά αυτή τη στιγμή εκτιμώ ότι κάθε παράταση της στασιμότητας οδηγεί στο σάπισμα. Και όλες και όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

Μ. Χριστοδουλάκης: Δε μιλάμε για συγκολήσεις κομμάτων

Ο Μ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η μαζική συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά αναδεικνύει την αγωνία του προοδευτικού κόσμου για να βρεθεί μια ισχυρή και πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ.

Παράλληλα επεσήμανε πως «είναι αναγκαίο να επιδιώξουμε πολιτικές διεργασίες σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, από τα «κάτω», στην αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, στο κοινοβούλιο. Δεν συζητάμε για συγκολλήσεις κομμάτων, για συνενώσεις κορυφής, για συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ή σε σκοτεινούς διαδρόμους».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του ότι ζητούμενο δεν είναι να αποζητούμε μεσσίες με προσωποκεντρικές αυτοαναφορικότητες.

Η εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΦΣΥΝ είχε μεγάλη συμμετοχή φορέων εκπροσώπων και πολιτικών στελεχών από σχεδόν όλο το προοδευτικό φάσμα κυρίως του Λεκανοπεδίου.

Παρόντες ήταν αρκετοί, μεταξύ άλλων από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεμιστοκλής Μαμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Ιωακειμίδης, από τη Νέα Αριστερά ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Βίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Κουσελάς, ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Τάσος Δαρσινός, η Έφη Παγκάλου, ο Γιάννης Σγουρός, ο Γιώργος Σιακαντάρης κ.ά.