Άρχισαν πάλι τις προκλήσεις οι Τούρκοι, χωρίς ακόμα να σιγουρέψουν ότι θα πάρουν (άνευ όρων) την έγκριση του Κογκρέσου για την αγορά των F-16. Τα ίδια και τα ίδια, πριν δηλαδή από την εφαρμογή του μορατόριουμ, (που διαρκεί ήδη έναν χρόνο). Με anti-NOTAM αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ιδού πώς έχουν τα πράγματα: Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σχεδιάσει, εδώ και καιρό τη διεξαγωγή της αεροναυτικής ασκήσεως «ΤΡΙΑΙΝΑ» σε περιοχή Βορειοδυτικά της νήσου Ψαρών για σήμερα (13 Φεβρουαρίου). Πρόκειται να συμμετέχουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εν λόγω περιοχή κείται εντός του FIR Αθηνών. Έχει εκδοθεί μάλιστα από την ελληνική πλευρά ΝΟΤΑΜ (σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου).

Οι Τούρκοι ως αντίδραση εξέδωσαν anti- ΝΟΤΑΜ με την οποία επαναφέρουν τη ρητορική τους περί αποστρατικοποίησης των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η καινούργια (μετά τους σεισμούς) τακτική των Τούρκων. Στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις όταν εξέδιδαν anti- NOTAM, το έκαναν για συγκεκριμένες συντεταγμένες. Τώρα στις anti- NOTΑM, βάζουν ολόκληρο το καθεστώς των νησιών. Η κυβέρνηση απαντά όμως με λεπτομέρεια και με κοινοποίηση και στους διεθνούς οργανισμούς (για παράδειγμα ΕΕ). Η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού θα διεξαχθεί κανονικά και ουδείς έχει δικαίωμα να αμφισβητεί εθνικά κυριαρχικά δικαίωμα.

***

Ο Ερντογάν, ο…Μπαρμπαρόσα και τα F-16

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν πανηγυρίζει με ρητό του… Μπαρμπαρόσα, ευχαριστώντας και τον… Θεό για την έγκριση των F-16. «Είμαστε», είπε «ικανοποιημένοι από την θετική έκβαση του αιτήματος μας για τα F-16 που είχαμε από τις ΗΠΑ. Μαζί με την άρση των περιορισμών που εφαρμόζονταν για τη χώρα μας, με τη βοήθεια του Θεού, η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα προχωρήσει γρηγορότερα»,

Ο ίδιος, όπως μετέδωσε ο «Σκάι» πρόσθεσε: «Προχωράμε με οδηγό το ρητό του Μπαρμπαρόσα πως »όποιος κατακτά τις θάλασσες κατακτά τον κόσμο». Εύχομαι τα πλοία που εντάξαμε στο στόλο μας όπως και τα οπλικά συστήματα ας είναι καλορίζικα και να συγχαρώ όλους όσους συμμετείχαν στα σχέδια αυτά.

***

«Φροντιστήριο» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Η μάχη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια αρχίζει, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, στη Βουλή με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να πραγματοποιεί ειδική σύσκεψη σήμερα στις 1:30 μ.μ., καλώντας τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ένα είδος «φροντιστηρίου». Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τα νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

***

Ούτε για καφέ, ούτε για φωτογραφία πάνε στο Μαξίμου οι αγρότες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συναρμόδιων υπουργών με 15 εκπροσώπους των αγροτών έχει κλειδώσει για σήμερα (εκτός απροόπτου) το μεσημέρι στις 12 ακριβώς Αναμένεται να είναι καθοριστική αυτή η συνάντηση και από την έκβασή της θα καθοριστεί αν θα πάμε σε κλιμάκωση ή εκτόνωση της κατάστασης.

Οι αγρότες, όπως λένε σε όλους τους τόνους(κυρίως αυτοί από τα μπλόκα της Θεσσαλίας) δεν προσέρχονται στην Αθήνα «για φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και καφέ». Σύσσωμος ο κλάδος προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά για το αγροτικό ρεύμα) καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Εκείνο που πρόσεξαν ορισμένοι είναι ότι το περασμένο Σάββατο είδαν την ηγεσία της ΔΕΗ, να διαβαίνει την πύλη του Μαξίμου. Ίσως να έχουμε κάποια εξέλιξη με την κιλοβατώρα

***

Ψηφιοποίηση τώρα γιατί χανόμαστε!

Θα σας μεταφέρω τώρα σε μια εσπερίδα, του ΔΙΚΤΥΟΥ με θέμα: «Δικαιοσύνη και Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Που βρίσκεται η Ελλάδα;» που πραγματοποιήθηκε χθες με πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, όπως:

  • Το ελληνικό δικαστικό σύστημα είναι διαχρονικά ένα από τα πιο αργά της Ευρώπης. Χρειάζεται πάνω από 600 μέρες για απόφαση στον πρώτο βαθμό, όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης χρειάζονται λιγότερες από 200. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τον αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, ιδίως, δε, με την υστέρησή μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
  • Έχουμε διπλάσιο αριθμό δικαστών από τον μέσο όρο της Ευρώπης και διπλάσιο αριθμό δικαστηρίων, έχουμε οικονομικούς πόρους από το ταμείο ανάκαμψης και εκπεφρασμένη πολιτική βούληση να προχωρήσουμε.
  • Πρέπει το πολιτικό σύστημα να απαντήσει στο γιατί είμαστε σε όλους τους δείκτες ψηφιακού μετασχηματισμού στις τελευταίες θέσεις.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, πέραν της τεράστιας επιτάχυνσης, θα προσδώσει επίσης στο δικαστικό σύστημα διαφάνεια και προσβασιμότητα. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί εύκολα να ενημερώνεται πλήρως για την υπόθεσή του και να διενεργεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.
  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης καλείται να ολοκληρώσει με ταχύτητα ατελείς και καθυστερημένες προσπάθειες χρόνων στη ψηφιοποίηση και να συνδυάσει τις μεταρρυθμίσεις του με την εφαρμογή της αναγκαίας τεχνολογίας των υποδομών και της ενθάρρυνσης και της επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν νοείται το 2024 δικηγόρος, δικαστής ή δικαστικός υπάλληλος που να αγνοεί ή να αρνείται την πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

***

«Ακροδεξιά έχεις… ταλέντο»

Αντί για συλλαλητήριο για την «υπεράσπιση του θεσμού της οικογένειας» , όπως είχαν εξαγγείλει οι διοργανωτές της Εταιρείας Πατερικών Μελετών, η συγκέντρωση της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα έγινε ένα ακροδεξιό talent show. Ποια ακροδεξιά οργάνωση θα ρίξει τα περισσότερα τρικάκια, ποια παραθρησκευτική οργάνωση θα έβαζε πιο μπροστά τα πανό της .

Αυτό το σόου αντίκρισαν οι 4 με 5 χιλιάδες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν δήθεν κατά του νομοσχεδίου για ομόφυλα ζευγάρια που θα ψηφιστεί την Πέμπτη στη Βουλή. Ήταν εκεί ο Πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, Βουλευτές των Σπαρτιατών, ο Φίλιππος Καμπούρης, η ΕΟΝ ( όχι του Ιωάννη Μεταξά αλλά η Ελληνορθόδοξη Οργάνωση Νεολαίας), οι μαυροντυμένοι Athens autonomous, το Εθνικό Μέτωπο που κέρδισε την μάχη στα τρικάκια . Απόντες οι οπαδοί του Κασιδιάρη, οι Χρυσαυγίτες που μάλλον ψάχνουν το πως θα κατέβουν στις Ευρωεκλογές και δεν έχουν χρόνο για συλλαλητήρια. Απόντες όμως και οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας που απέφυγαν τον συγχρονισμό με την ακροδεξιά και τους παραθρησκευτικούς διοργανωτές. Τελικά ούτε ένα συλλαλητήριο δεν μπόρεσε να συσπειρώσει την εγχώρια ακροδεξιά.

***

«Σταματίνα και Γρηγορία»: Φανάρια με γυναικείες φιγούρες

Θα σας περιγράψω τώρα πόσο μπροστά είναι Κύπρος σε θέματα εξίσωσης των δύο φύλων. Ίσως μερικοί να εκλάβουν την απόφαση της Επιτροπής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάπως υπερβολική ή παράξενη, αλλά είναι γεγονός. Έτσι λοιπόν πριν από το 2025 θα έχουν τοποθετηθεί στα φανάρια τροχαίας και γυναικείες φιγούρες. Αυτό αναφέρθηκε στη διάρκεια συζήτησης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία εξετάστηκε η διασφάλιση της ισότητας των φύλων και η σχετική Εθνική Στρατηγική. Μόλις γίνει πράξη αυτή η απόφαση, τότε στην Κύπρο δεν θα υπάρχει μόνον «Σταμάτης» και «Γρηγόρης», στα φανάρια, αλλά και «Σταματίνα» και «Γρηγορία»

Τον ερχόμενο μήνα, όπως σημειώθηκε, αναμένεται τελική έγκριση από μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός ύψους €470.000. Συγκεκριμένα, εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών σημειώθηκε ότι πριν το 2025 θα έχουν τοποθετηθεί στην Κύπρο και γυναικείες (πιθανόν και παιδικές) φιγούρες σε φανάρια στη βάση προνοιών της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα με τις γυναικείες φιγούρες ώστε, εάν μπορεί (γιατί όχι;) να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

***

Το δημιουργικό άγχος της Σοφίας Ζαχαράκη

Αφού έγινε λόγος για την Σοφία Ζαχαράκη, παρατηρώ ότι το τελευταίο διάστημα, η υπουργός βρίσκεται στα… «γκάζια». Ο λόγος; Για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το λες και «δημιουργικό» άγχος αυτό που κατακλύζει την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προκειμένου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τα προγράμματα και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται με πολλούς και πολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά τις λειτουργικές δυσκολίες που έχει το νεοσύστατο υπουργείο τα καλά νέα είναι ότι οι απορροφήσεις από το Ταμείο, πάνε εξαιρετικά.

Η Σοφία Ζαχαράκη, μαθαίνω επίσης πως μετράει κάθε λεπτό και κάθε ευρώ που πάει για τη δημιουργία νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, για την κατάρτιση δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για τα έργα προσβασιμότητας και τις Δομές Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία, το πιλοτικό πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού. Με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα εκσυγχρονιστεί ψηφιακά και ο ΟΠΕΚΑ, ο οργανισμός που έχει την εποπτεία και την ευθύνη όλων των προνοιακών επιδομάτων και υπάγεται στη Ζαχαράκη. Μέσα στο ’23 η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν 1.964.080.55 € και για το ‘ 24 υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί στα 197.844.728,49 €. Η υπουργός εξομολογείται ότι με λίγη βοήθεια θα είναι ακόμη καλύτερη η επίδοση.