Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της εγχώριας τρομοκρατίας ανησυχούν οι Αρχές μετά την αποστολή εκρηκτικού φακέλου (12/3) στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με στόχο την πρόεδρο Εφετών.

Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες μετά την έκρηξη βόμβας στο υπουργείο Εργασίας για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Σήμερα στην κεντρική είσοδο του δικαστικού Μεγάρου έχουν σχηματιστεί ουρές καθώς ο έλεγχος σε όσους εισέρχονται είναι ενδελεχής. Από σήμερα λειτουργεί μόνο η κεντρική πόρτα του κτηρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην είσοδο, καθώς χιλιάδες άτομα εισέρχονται καθημερινά στα δικαστήρια όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

Μάλιστα νωρίς το πρωί έγινε και έλεγχος με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο της Κ-9 που ανιχνεύει εκρηκτικές ουσίες.

«Κενό ασφαλείας»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε στο κενό ασφαλείας καθώς και στην πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου.

«Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Η Aστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα» είπε.

«Θα είχαμε θύματα»

Η Μαργαρίτα Στενιώτη, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια η αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης και σε συγκεκριμένη πρόεδρο. Τίθενται ζητήματα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύλαξης τόσο των δικαστηρίων όσο και των ίδιων των δικαστών. Οι δικαστές πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτό το ασφαλές περιβάλλον δεν υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση, είναι συνήθη τα φαινόμενα» είπε.

Για τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια η κ. Στενιώτη είπε: «Υπάρχει κενό, μια μαγνητική πύλη η οποία δεν είναι τόσο ασφαλής. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος η οποία δεν φυλάσσεται. Μου είπαν πως και από τα παράθυρα του ισογείου μπορούν να εισχωρήσουν μέσα άνθρωποι, αντικείμενα, το πακέτο το συγκεκριμένο«.

«Η περίπτωση έχει μια ιδιαιτερότητα» επισήμανε. «Η αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επομένως. Και ευτυχώς δεν το παρέλαβε η συνάδερφος το δέμα αλλά ο έμπειρος σύζυγός της, απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει. Αν δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον σύζυγο εννοείται πως θα είχαμε θύματα. Πέρασε από έλεγχο και μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο και καταλαβαίνετε τι κίνδυνος υπήρξε» ανέφερε.

«Η τρομοκρατία επανέρχεται»

«Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια. Πρέπει η Πολιτεία να κάνει ένα σχέδιο για την προστασία αυτών των χώρων. Είναι χώροι με επικινδυνότητα. Η πρώτη από τους οποίους αφαίρεσαν την συνοδεία ήταν δικαστικοί λειτουργοί. Είχαμε πει να παραμείνουν στους συναδέρφους που δικάζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές οργανώσεις. Μετά από πολλές ενστάσεις, έχουν έναν αστυνομικό χωρίς όχημα», τόνισε.

Για τον εκρηκτικό μηχανισμό ανέφερε: «Έχει συμβεί και στο παρελθόν το 2015, ένας ανάλογος φάκελος εστάλη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και πάλι ήταν από αποστολέα που θα επιδεικνύαμε εμπιστοσύνη, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Τότε ήταν η παρατηρητικότητα της γραμματέως. Αν άνοιγε ο φάκελος απότομα θα έσκαγε (η βόμβα). Εστάλη από κάποια οργάνωση ή κάποιο πρόσωπο που είχε σκοπό να τρομοκρατήσει, να προκαλέσει φόβο. Η τρομοκρατία επανέρχεται».

«Θα μπορούσε να ήταν μοιραίο»

Ο πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Φούντας ανέφερε με τη σειρά του ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί το μοιραίο.

«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξαναζήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να έχει σκάσει βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχαμε κάποιο τέτοιο γεγονός καθώς θα μπορούσε να ήταν και μοιραίο. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας γιατί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα» είπε.

Και συνέχισε: «Οι εργαζόμενοι βλέπουν πως ενώ είναι ένα μέγαρο που φυλάσσεται, με τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται καθημερινά, φαίνεται πως εάν θέλει να περάσει κάποιος, θα το περάσει. Δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μηχάνημα xray, από την κεντρική είσοδο».

Άρειος Πάγος: Βαθιά λύπη για την στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών

Με ανακοίνωσή του ο Άρειος Πάγος εκφράζει τη λύπη του για τη στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη να τοποθετηθεί στα δικαστήρια της χώρας ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της εισερχόμενης αλληλογραφίας προκειμένου να εντοπίζονται επικίνυνδα περιεχόμενα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος – επιστολής, προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, που, κατά τύχη αγαθή, έγινε έγκαιρα αντιληπτό και εξουδετερώθηκε, πριν ανοιγεί και εκραγεί, με τις εντεύθεν απρόβλεπτες συνέπειες,

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την βαθιά μας λύπη, αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, Δικαστικών Λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων,

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ την ανάγκη τοποθέτησης και λειτουργίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της Χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών , των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, και

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους».