Ελαφρώς ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι τιμές των ομολόγων, καθώς μεταξύ των αναλυτών επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία του πληθωρισμού.

Στην ευρωζώνη θετικά είναι τα μηνύματα από τους πρόδρομους δείκτες για τον πληθωρισμό, καθώς το Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε μεγάλη μείωση κατά 10,6% από -8,8% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με αναλυτές, ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 0% από το 2,8% της τελευταίας καταγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 12/02, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται γύρω στα μέσα του έτους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 123 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,46% από το 3,49% που έκλεισε χθες, έναντι 2,39% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,07% από 1,12% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0717 δολάρια, έναντι 1,0799 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ