Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλευρά, η ένσταση που είχαν εκφράσει στην αρχή της συνεδρίασης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, απέρριψαν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης «για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και αιφνιδιασμό της κυβέρνησης πάνω σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο», προτείνοντας να αναβληθεί η σημερινή συζήτηση ώστε να δοθεί χρόνος στα κόμματα να ενημερωθούν.

«Κανένας αιφνιδιασμός δεν έγινε. Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, μεσολάβησε ένας μήνας διαβούλευσης, έγιναν σχόλια, είχαμε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και με τους δικηγόρους με τους οποίες συμφωνήσαμε και καταλήξαμε σε αλλαγές. Δεν υπάρχει κάτι άγνωστο στον κύριο κορμό του νομοσχεδίου και στην συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του. Το 90% των διατάξεών του είναι γνωστές», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοδοσύνης, «οι αλλαγές που έγιναν και στις οποίες δεν υπήρξε διαφωνία, αφορούν αφενός κρίσιμα θέματα για ενίσχυση του κράτους δικαίου και της διαφάνειας και αφετέρου την τιμωρία, με εξοντωτικές ποινές, για εταιρίες που δωροδοκούν, αλλά κυρίως σε πολιτικούς που δωροδοκούνται, οι οποίες, από 100.000 ευρώ, φθάνουν πλέον στα 4 εκ ευρώ».

Το θέμα της αναβολής της συζήτησης είχε θέσει στην αρχή της συνεδρίασης η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο κατατέθηκε μεσάνυχτα Παρασκευής, είναι 1200 πυκνογραμμένες σελίδες, 137 άρθρα και τα 38 από αυτά δεν υπήρχαν στην διαβούλευση.

Ομόθυμα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου για αναβολή της συζήτησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξευτελίζει συστηματικά την κοινοβουλευτική διαδικασία.