Για την μεγάλη του επιτυχία «Οπενχάιμερ», ο Κρίστοφερ Νόλαν χρίστηκε τελικά καλύτερος σκηνοθέτης του κινηματογράφου της χρονιάς του 2023 στα βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών που δόθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Λος Άντζελες. Αυτή η βράβευση φέρνει τον 53χρονο Βρετανό σκηνοθέτη ακόμα πιο κοντά στη νίκη των βραβείων Όσκαρ που θα δοθούν στις 10 Μαρτίου, επίσης στο Λος Άντζελες.

Συνυποψήφιοι στην ίδια κατηγορία με τον Νόλαν ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος για το «Poor things», η Γκρέτα Γκέργουιγκ για την «Barbie», ο Αλεξάντερ Πέιν για τα «Παιδιά του χειμώνα» και ο Μάρτιν Σκορσέζε για τους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού». Από τους παραπάνω, συνυποψήφιοι  του Νόλαν για το Όσκαρ καλύτερης  σκηνοθεσίας είναι μόνο ο Σκορσέζε και ο Γ. Λάνθιμος, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Τζόναθαν Γκλέιζερ – «Ζώνη ενδιαφέροντος» και Ζιστί Τριέ – «Ανατομία μιας πτώσης».

Νικήτρια στην κατηγορία του καλύτερου σκηνοθετικού επιτεύγματος από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του κινηματογράφου είναι η Σελίν Σονγκ για τις «Περασμένες ζωές» (που θυμίζουμε ότι διεκδικεί και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας), ενώ στις τηλεοπτικές βραβεύσεις ξεχωρίζει ο Κρίστοφερ Στόρερ της σειράς «The bear» που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας τηλεοπτικής σειράς αλλά και ο  Πίτερ Χόαρ που κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθετικού επιτεύγματος για το επεισόδιο «Long long time» της σειράς «The last of us».

Ενας βετεράνος της τηλεόρασης, ο Ντέιβιντ Νάτερ ο οποίος κατά την διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του έχει σκηνοθετήσει 24 «πιλότους» και μετρά 1.500 περίπου ώρες δημιουργίας τηλεοπτικού χρόνου, τιμήθηκε με το βραβείο προσφοράς στην τηλεοπτική σκηνοθεσία. Ανάμεσα στους «πιλότους» του Νάτερ που έγιναν σειρές είναι οι «Game of Thrones», «ER» και «The X-Files». Τα τελευταία χρόνια ο Νάτερ δίνει μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον